Op woensdag 18 september stopten kinderen door heel Nederland even met spelen. Dit duurde tien tellen en deden zij om stil te staan bij kinderen in de wereld voor wie het niet vanzelfsprekend is om te spelen. Songwriter en rapper Diggy Dex maakte speciaal voor de actie Tien Tellen Speelstilte van Right To Play een nieuw nummer. Scholen en sportclubs door heel Nederland konden op 18 september een verrassingsoptreden winnen. De drie locaties waar Diggy Dex heeft opgetreden zijn de 9e Montessorischool De Schoolekster in Amsterdam, de sportvereniging Kampong in Utrecht en OBS de Bijenkorf in Gouda.

‘Ik werd anderhalf jaar geleden door Right to Play benaderd. Zij hebben mij gevraagd of ik mee wilde doen aan de actie Tien Tellen Speelstilte. Er was meteen een klik, vooral omdat ik het belang van spelen ook zo belangrijk vind’, zegt Diggy Dex terwijl hij een jonge voetballer een high five geeft. De kinderen die aanwezig waren speelden op het schoolplein of voetbalveld met een bal, of met elkaar. En met z’n allen hebben ze stil gestaan voor kinderen over de hele wereld voor wie spelen niet vanzelfsprekend is.

‘Spelen is zo belangrijk voor een kind. Op onze school zitten kinderen uit alle lagen van de samenleving, opgegroeid in Nederland of ver daarbuiten. Zelf zijn ze daar totaal niet mee bezig. Ze spelen liever gewoon met elkaar. Spelen verbindt. En van spelen leren kinderen een heleboel, los van wat wij ze allemaal in de klas leren. Daarom vind ik het zo belangrijk om mee te doen met deze actie. Bovendien weet ik dat een groep kinderen hier op school dol is op de muziek van Diggy Dex en alles wat maar een beetje met rap te maken heeft. Als hij zijn nummer hier live komt zingen, dan wordt daar de rest van het schooljaar nog over gepraat, absoluut! Hoe cool., aldus de directrice van De Schoolekster.

Right To Play is een organisatie die wereldwijd spelen inzet om het leven van kinderen te verbeteren. Met de actie Tien Tellen Speelstilte wilde de organisatie kinderen en ouders in Nederland bewust maken van het feit dat het niet voor ieder kind in de wereld vanzelfsprekend is om te spelen. Omdat ze in armoede leven. Omdat het onveilig is. Omdat ze moeten werken. Of omdat ze zo beschadigd zijn, dat ze niet meer weten hoe.