De 18e editie van Affordable Art Fair Amsterdam wordt gehouden van woensdag 9 tot en met zondag 13 oktober. Locatie is wederom de iconische Kromhouthal aan het Gedempte Hamerkanaal. Het aanbod is imposant en omvat een verscheidenheid aan media, waaronder schilderijen, foto’s, sculpturen, keramiek, textielwerken en nog veel meer. Indrukwekkend is ook de lijst van deelnemende galeries. Dit jaar zijn dat er meer dan vijfenzestig uit tien landen, waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Japan. Niettemin komt meer dan de helft uit Nederland. Om er enkele te noemen: Jaski Gallery, MICK Galerie, Rademakers Gallery, Wanrooij Gallery, Okker Art Gallery, SBK Galerie en Post Modern Collection, allen uit Amsterdam, Galerie Untitled uit Rotterdam, Chiefs & Spirits uit Den Haag, Galerie van Dun uit Oisterwijk en Galerie Année uit Haarlem.

Vernieuwing
De editie van dit jaar staat in het teken van vernieuwing. Affordable Art Fair Amsterdam 2024 telt tal van nieuwkomers onder haar deelnemers – veertien maar liefst. Tegelijkertijd verheugt zij zich in een verrassend aanbod van nieuwe kunstwerken. Onder de nieuwkomers op de deelnemerslijst bevinden zich: Doost Art Gallery en Ophrys Art uit Amsterdam, Galerie Post + García uit Maastricht, Contempo uit Rotterdam, Brita Prinz Arte uit Madrid, Atelier Louis uit Antwerpen, Galerie Le Container uit Aix en Provence en LADS Gallery uit Osaka. Doost Art Gallery presenteert een meeslepende selectie van Iraanse kunstenaars, terwijl Ophrys Art de schijnwerpers richt op kunstenaars uit ondervertegenwoordigde regio’s zoals de zuidelijke Kaukasus en het Midden-Oosten. Atelier Louis presenteert voornamelijk Zuid-Afrikaanse kunstenaars en Emigre Art en LADS Gallery concentreren zich op Japanse kunstenaars.


Speciale projecten
De programmering van deze 18de editie van Affordable Art Fair Amsterdam omvat een verscheidenheid aan lezingen, gecureerde secties, presentaties van opkomende kunstenaars, interactieve activiteiten en site-specific installaties. In het kader hiervan ontwerpt Tomislav Topic, bekend van het kunstenaarsduo Quintessenz en diverse solo activiteiten, een installatie van beschilderd glasvezelgaas die aan het plafond van de Kromhouthal komt te hangen.

De jonge Brusselse kunstenaar Jules Wittock presenteert zijn nieuwe installatie Mindset. De handgeschilderde labyrinten waarmee hij de muren gaat volhangen zullen voor menig bezoeker aanleiding zijn zichzelf een ogenblik te verliezen.

Foto: Almicheal-Fraay