Ondernemer Cor Spronk uit Dronten gooide in 2017 het roer radicaal om. Hij verkocht zijn goedlopende bedrijf en startte vervolgens een nieuwe éénmanszaak. “Hier word ik echt gelukkig van. Ik voel die spanning weer als ik me nu voorbereid op een nieuwe klus”, aldus de mentor, spreker en trainer. 

Mentorschap 

Hoe men mij moet noemen? Mentor, spreker, coach, inspirator, trainer… Iemand zei ooit tegen mij dat ik juist géén coach ben, maar een mentor. Ik zeg namelijk nooit dat iemand iets op een bepaalde manier moet doen of dat ik het beter weet. Ik vertel over mijn ervaringen en wat ik heb meegemaakt en laat mensen daar over nadenken. Zij komen dan hopelijk zelf tot oplossingen en bepaalde inzichten. Het is dus meer het stimuleren en enthousiasmeren, dan het aansturen van iemand. 

Als ik vertel over de combinatie tussen werk en privé en dat ik vroeger ook wel eens de fout heb gemaakt om alleen maar te werken en nauwelijks thuis te zijn, dan zeg ik dus niet dat andere ondernemers minder moeten werken. Maar ik hoop wel dat zij denken: goh, ben ik wel genoeg thuis? Ik werk ook tachtig uur per week, is het niet tijd om meer naar mijn gezin te kijken? Dat is mijn manier van werken. Ik word alweer enthousiast als ik daarover nadenk.” 

Inspiratie 

Spronk inspireert mensen mede door het vertellen van verhalen uit zijn eigen ondernemerscarrière, die ruim dertig jaar beslaat. Het is natuurlijk niet zo dat alles altijd van een leien dakje gaat. Elke ondernemer heeft mindere periodes, door welke reden dan ook. Veel ondernemers praten daar niet of nauwelijks over, maar ik probeer juist ook dat aspect aan te kaarten. Bovendien vind ik het ook pocherig om het alleen maar over succesverhalen te hebben. De bedoeling is om mensen te inspireren en dat kan ook door falen aan te kaarten. De zon schijnt nou eenmaal niet altijd voor ondernemers. Ik wil laten zien dat zij daarin niet de enige zijn. En ik voel me sterk genoeg om me daarover kwetsbaar op te stellen.” 

Openheid 

In zijn ruim dertig jaar ondernemerservaring heeft Spronk mooie momenten meegemaakt, maar leerde ook hoe hard en oneerlijk het zakenleven soms kan zijn. Na een studie bedrijfskunde kwam ik in de detachering terecht. Mijn bedrijf groeide uit van een paar personen tot een bedrijf van 340 personen, verdeeld over acht vestigingen. Maar niet alles ging zoals ik had verwacht. Ik haalde een paar verkeerde managers binnen met een grote staat van dienst, maar dat ging volledig mis. Om een lang verhaal kort te maken: ik moest terug naar drie vestigingen en 110 man personeel. Dat had natuurlijk een enorme impact op veel mensen. Die managers probeerden vervolgens via een vijandige overname mijn bedrijf over te nemen en omdat dat niet lukte, stuurden ze opeens een paar zware jongens op me af en ik kreeg zelfs doodsbedreigingen. Pas toen ze ook mijn familie begonnen te bedreigen, was ik er klaar mee. Dat was het mij niet waard en ik heb het bedrijf aan een andere partij verkocht.” 

Spronk liet zich niet uit het veld slaan. “Uiteindelijk kwam ik wel weer terug in de detachering en zette een leerbedrijf op voor personeel in de bouw- en technieksector. Maar na een paar jaar lag ik tijdens een vakantie op het strand en besefte ik opeens dat ik er helemaal geen plezier meer in had. Toen dacht ik bij mezelf: nu ga ik gewoon iets doen wat ik écht leuk vind en heb ik alles verkocht.” 

Nieuwe start 

In 2017 werd Spronk zzp’er en was hij klaar voor een nieuwe uitdaging: het geven van verkooptrainingen, inspiratiesessies en spreekbeurten als mentor en trainer. “Ik bereid me op elke doelgroep anders voor, maar de sfeer moet open en gezellig blijven. Ik spreek dan ook vaak met een knipoog of humor. Het is entertainen met een boodschap. De thema’s, doelgroepen en insteek zijn steeds anders, maar die afwisseling is ook het leuke. En ik bekijk bepaalde aspecten vaak vanuit het oogpunt van een ondernemer. Logisch ook, na dertig jaar ondernemerschap. 

Behalve verhalen putten uit dertig jaar ondernemen heeft Spronk nog een voordeel waar hij, terecht, trots op is. “Ik voel verschillende doelgroepen goed aan, omdat ik ervaring met hen heb. Niet alleen met ondernemers, maar ook wethouders of beleidsmedewerkers. En andersom denk ik dat ondernemers zich misschien meer met mij identificeren dan bijvoorbeeld een bekende sporter die komt spreken. Die bekijken dingen als bijvoorbeeld sponsoring toch vanuit een heel ander oogpunt.” 

Streven 

Spronk blikt, ook als zzp’er, natuurlijk vooruit: “elke ondernemer droomt erover om de beste te worden in zijn of haar vakgebied. Dat wil ik natuurlijk ook in dit werkveld. Ik weet niet of dat mogelijk is, maar het is in ieder geval een mooi streven. Ik heb geen spijt van mijn beslissing om het stuur radicaal om te gooien. Die start was spannend, maar ik voel me als een vis in het water. En ik voel die spanning weer die ondernemers wel eens voelen. Het spreken en inspireren van een publiek vind ik het mooiste wat er is.” 

Vitaliteit 

“Het spreken voor mensen zie ik als een sport. Ik bereid me goed voor, zodat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om een goede prestatie neer te zetten. Wat dat betreft is mijn instelling ook niet anders dan bij topsporters die zich voorbereiden op een wedstrijd. Ik streef ook naar de beste prestatie, maar dan op het gebied van spreken. Ik laat wat dat betreft dan ook niets aan het toeval over. Voor komend jaar ben ik dan ook aan het trainen om de Mont Ventoux op te fietsen én een keer op te lopen. Als je veel voor mensen spreekt, is het ook fijn als je zelf lekker in je vel zit en gezond bent. En blijft!