YOU.FO: een sport die Bas Ruyssenaars bedacht toen hij met zijn hond wandelde en speelde met een rubberen hondenring. Nu, twaalf jaar later, wordt er op zondag 18 juni voor het eerst een wereldkampioenschap YOU.FO georganiseerd op Hockey Club Den Bosch. Bedenkers Bas Ruyssenaars en Giel Bos vertellen hoe dit zelfbedachte spel is uitgegroeid tot een wereldsport.

‘Het begon eigenlijk allemaal toen ik met mijn hond ging wandelen’, begint Bas Ruyssenaars zijn verhaal. ‘Ik speelde vaak een zelfbedacht spel waarbij ik met een stok en een hondenring zo ver mogelijk wegwierp.’ Op deze manier ontstond twaalf jaar geleden het idee voor YOU.FO, een sport die zich het beste laat omschrijven als een kruising tussen lacrosse en ultimate frisbee. Bas had verstand van innovatie en een passie voor sport, spel en creativiteit, dus besloot hij in 2010 dat spelletje serieus uit te gaan werken. Hiervoor zocht Ruyssenaars contact met de industrieel ontwerper Arnold Jager, design bureau Flex en de TU Delft. Met een werkzaam prototype in de hand benaderde Bas de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN), de opleiding waar Giel Bos toen nog studeerde.

Boeteclausule van 10.000 euro

Het testen en meten van YOU.FO werd onderdeel van het afstudeerproject van Giel. De kennismaking tussen de twee was bijzonder. ‘Ik moest gelijk een geheimhoudingsverklaring met een boeteclausule van 10.000 euro tekenen’ vertelt hij. Bas was toen in het proces van aanvraag voor patenten, licht hij toe. Giel mocht dus niks over zijn mysterieuze afstudeeropdracht vertellen aan de buitenwereld, maar volgens de school zou het wel een uniek en waanzinnig afstudeerproject worden.

En dat kan Giel alleen maar beamen. Samen zijn ze de sport verder gaan ontwikkelen en verbeteren. ‘Dat ging met vallen en opstaan. Er zijn heel veel prototypes gemaakt die uiteindelijk hebben geleid tot een heel geavanceerd sportproduct.’

Laagdrempelig

YOU.FO is een sport die gebaseerd op het gooien van een aerodynamische ring met stokken. De sport kan één-op-één of in teams worden gespeeld, in stadsparken, op sportvelden of op het strand.  ‘We hebben geprobeerd om de momenten waarop je stil staat in het spel zoveel mogelijk te reduceren. Er zijn bijvoorbeeld geen uitlijnen, en op het moment dat iemand de ring niet vangt gaat het spel ook gewoon door. Dan blijft de ring ‘live’ en kan hij geclaimd worden. Het enige moment dat het spel stil ligt is na het scoren.

YOU.FO-community

Naast de introductie van de totaal nieuwe sport, is het duo ook bezig met een YOU.FO-community opbouwen. Eén van de vernieuwingen van de sport is dat ze met YOU.FO willen afstappen van de traditionele sportbondsculturen. ‘We merken dat ze onze sport in bijvoorbeeld Afrika heel tof vinden, maar om het speelbaar te maken moeten we wel onderdeel zijn van een traditionele sportbond, anders kan het niet. Maar dat wij geen onderdeel zijn van een sportbond is nou juist de innovatie die we bieden. Dat is iets waar wij nog tegenaan lopen’, vertelt Giel. ‘We richten ons heel erg op zelf organiserend sporten. We willen een manier vinden waarop je niet in verenigingsverband, maar op een andere manier mensen bij elkaar kan brengen en dat je elkaar kunt blijven vinden door middel van een app’ vult Bas aan.

WK YOU.FO

Op zondag 18 juni komt de YOU.FO community voor het eerst bij elkaar tijdens het eerste WK dat wordt georganiseerd op Hockey Club Den Bosch. ‘Het is een open wereldkampioenschap wat betekend dat iedereen zich daarvoor kan aanmelden. Er is dus geen kwalificatietoernooi. In totaal hebben vijftig teams zich aangemeld voor het WK, waarvan ongeveer de helft Nederlandse teams zijn. Voor de rest komen er teams uit Noord-Amerika, Afrika, Azië en andere landen uit Europa naar Nederland voor het kampioenschap’, vertelt Bas.

Het wereldkampioenschap is een eendaags evenement waar teams door middel van een groepsfase, en daarna een knock-out fase zullen strijden om de beker. ‘Omdat er zoveel internationale partijen komen hebben we voor hen een meerdaags programma georganiseerd. Zaterdag 17 juni komen de internationale spelers en coaches naar ons kantoor in Amsterdam waar we onder andere veel Amsterdamse toeristische trekpleisters af zullen gaan’, vertelt Giel. De dag erna zullen de teams het tegen elkaar opnemen.

‘Wij proberen zo inclusief mogelijk te zijn’

Tijdens het WK spelen de teams drie tegen drie. Tijdens de wedstrijden komen alle niveaus samen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in categorieën. ‘Wij proberen zo inclusief mogelijk te zijn. De teams zijn daarom mixed gender. Ook komt er bijvoorbeeld een team uit Friesland met jongeren met een beperking, die al een jaar aan het trainen zijn en bloedfanatiek zijn. Wij zijn erg benieuwd hoe dat gaat zijn in combinatie met teams uit Japan die drie keer per week trainen’, aldus de bedenkers van YOU.FO. Ook is het op zondag 18 juni de ‘dag van de nieuwe sporten’. Daarom zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd rondom innovatieve sport -en spellen. ‘Iedereen kan komen kijken. Het is leuk voor mensen die benieuwd zijn naar het brede sportaanbod dat bestaat naast de traditionele sporten’, aldus Bas. Bas en Giel willen om de twee jaar een YOU.FO wereldkampioenschap organiseren. ‘Dat heb je wel nodig om dat globale groepsgevoel te creëren. Vanuit daar kan de community groeien en ontstaat er verbondenheid. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen. Idealiter doen ze dat met YOU.FO, maar het allerbelangrijkste is dat ze sporten. Wij geloven dat deze innovatieve sporten daar absoluut een belangrijke rol in kunnen spelen.’

Het WK YOU.FO is op zondag 18 juni gratis te bezoeken op Hockey Club Den Bosch

Tekst: Nikola van Krieken