Op zondag 17 juli 2022 leverden de Nederlandse hockeyvrouwen een unieke prestatie door voor de derde keer op rij wereldkampioen te worden. De organisatie SportsGen mocht hier een klein onderdeel van zijn. SportsGen organiseerde op 10 juli namelijk een NextGen Talk over de waarde van maatschappelijk verenigen voor de ontwikkeling van talent.

‘NextGen Talks’ zijn inhoudelijke seminars waar de diepte in wordt gegaan op het gebied van sport. De organisatie houdt zich voornamelijk bezig met de toekomst van sport. Deze talk richtte zich speciaal op de sport hockey: er komen in tien jaar dertig nieuwe hockeyverenigingen in Nederland bij. Waarom zijn verenigingen zo belangrijk? Deze NextGen Talk werd samen met de KNHB, de Hockey Foundation en de gemeente Amsterdam georganiseerd op hockeyclub Hurley in Amstelveen, en ging over de waarde van sportverenigingen. 

Bijzondere sport

Projectmanager Rowin Bouwmeester had vier gastsprekers uitgenodigd die iets kwamen vertellen over het onderwerp. Hester van der Veld en Chaimae Fadis spraken namens de Hockey Foundation en Boukje Smeets namens de KNHB. Hun doel is om met hockey een verschil maken in het leven van duizenden kinderen.

Robin Post is een topsportster, was ook uitgenodigd om te spreken. Zij had als enige van het stel niets te maken met hockey. Zij doet namelijk nogal een bijzonder sport, kondigde Rowin aan: ‘Ik doe aan bobsleeën!’, zei de topsportster vervolgens.

Hockey Foundation

Rowin had een aantal vragen rondom het onderwerp voorbereid om aan de dames te stellen. Hester, Chaimae en Boukje vertelden eerst hoe zij in aanraking zijn gekomen met de sport hockey. Robin vertelde op haar beurt hoe zij ooit in de sport bobslee is beland. Vervolgens werd er gevraagd naar het belang van sportverenigingen. Chaimae eiste gelijk de microfoon op, en begon gepassioneerd te vertellen over wat een sportvereniging teweegbrengt. ‘Hockey is meer dan alleen een teamsport; hockey verenigt. Iedereen draagt een steentje bij aan het verenigingsleven, ook kinderen. Ze leren van elkaar, krijgen verantwoordelijkheden, sluiten nieuwe vriendschappen, ontdekken verborgen talenten en ontwikkelen eigenschappen waaraan ze ook buiten het veld veel hebben. Dit doen ze samen, in een veilige en vertrouwde omgeving. Hockeyen in verenigingsverband kan echt een verschil maken in het leven van kinderen. In hun sociale leven, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling’, aldus Chaimae van de Hockey Foundation.

De Hockey Foundation helpt vrijwilligers om nieuwe hockeyverenigingen op te richten. We stimuleren lokale bestuurders, wakkeren enthousiasme aan en nemen waar nodig contact op met de gemeente. De KNHB levert vervolgens ervaring, kennis en mankracht om deze nieuwe verenigingen een goede start te kunnen laten maken. De Hockey Foundation is een initiatief van de KNHB dat los van de bond opereert en is gepositioneerd.

Zij richten zich voornamelijk op probleemwijken waar sportverenigingen niet altijd even vanzelfsprekend zijn. Chaimae vertelde tijdens de Talk over dat zij in een wijk met veel diversiteit is opgegroeid, en dat het daar niet vanzelfsprekend was dat je door je ouders op een (hockey)vereniging werd gezet.

Ramadan

Daarom is het volgens Hester van der Veld, oud-hockeyster en onderdeel de Hockey Foundation, belangrijk om ook de ouders erbij te betrekken. Zij vertelde dat ze bijvoorbeeld op een hockeyclub een keer een ramadan-dag hebben georganiseerd, waarbij zij in de avond ook de Iftar hebben gevierd. Voor dit feestmaal mocht elke moeder iets lekkers koken, om dat met het hele team (en de ouders) op te eten op de hockeyclub. Ook vertelde zij dat ze de kinderen altijd opbelt als zij niet aanwezig zijn bij de training, om zo met ze in contact te blijven. ‘Het is voor kinderen belangrijk om te weten dat ze gezien en gemist worden’, aldus Hester.

Robin Post was het soms minder eens met de dames. Zij kijkt met een andere blik naar sportverenigingen, omdat zij zelf altijd aan atletiek heeft gedaan waar geen vereniging aan te pas komt. Dit zorgde voor een interessante dynamiek in het gesprek tussen de vier vrouwen.

WK hockey in het Wagener Stadion

Aansluitend bezochten alle gasten van de NextGenTalk de Team Experience die de Hockey Foundation en gemeente Amsterdam hadden georganiseerd op Hurley. Kinderen uit verschillende aandacht wijken uit Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn die dag thuis opgehaald met een bus om vervolgens de hele dag op de club te hockeyen. Alle spullen konden geleend worden van de organisatie. Aansluitend kon iedereen ervoor kiezen om een wedstrijd van het WK hockey in het Wagener Stadion te kijken. Aan het einde van de dag werden de kinderen ook weer naar huis gebracht.

De volgende NextGen Talk is op donderdag 18 augustus, tijdens de Urban Sports Week Amsterdam, op Sportpark Riekerhaven in Amsterdam. De talk begint om 14:30, en de dag sluit om 18:30 af met een bezoek aan NK Freerunning/Urban Sports Week Amsterdam

Aanmelden (gratis) kan via de volgende link: https://bit.ly/Talk18aug

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: NextGen Talks