Kunstplatform Big Art strijkt voor de derde en laatste keer neer op het industriële Hembrugterrein. De vorige editie kon de beurs op de valreep doorgang vinden, maar met beperkte publieke toegankelijkheid. Dit najaar pakt de organisatie daarom extra groot uit. Bijna honderd kunstwerken van formaat zijn hier van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober te beleven en bewonderen. En te koop! Veel kunstenaars maken nieuw werk speciaal voor deze editie. Inkomsten uit opdrachten en verkoop gaan volledig naar de deelnemers.

Laagdrempelig en multidisciplinair

Pop-up kunstplatform Big Art, dat eerder ook plaatsvond in onder andere de Bijlmerbajes, gaat na deze editie op zoek naar een nieuwe locatie. Maar niet voordat de enorme hallen van de Project.Fabriek nog één keer het decor zijn van grote schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto’s, video’s, kinetische kunstwerken en lichtinstallaties van formaat. De beurs wordt samengesteld als een tentoonstelling, waarbij bewust geen gebruik wordt gemaakt van standbouw zodat de kunstwerken een relatie aangaan met de oude fabriek. Initiatiefnemer en curator Van der Zwaag selecteert elk jaar een prikkelende mix van kunstwerken passend bij de industriële locatie: “Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer.” De opzet is bewust gericht op een breed publiek: “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.”, aldus Van der Zwaag.

Kunst in situ

Ook voor de deelnemende kunstenaars vormt de locatie een inspiratiebron. Verschillende kunstenaars maken werk speciaal voor Big Art. Rutger de Vries zwaaide af aan de bekende Rijksacademie en creëert in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. Sigrid Calon werkt aan een monumentale muurschildering die tijdens Big Art wordt onthuld. Fotograaf en filmmaker Yani bouwt ter plekke een interactief kunstwerk waarbij bezoekers fotografie op een vernieuwende manier kunnen ervaren. Samen met Art Zaanstad realiseert beeldend kunstenaar Jimi Kleinbruinink er een betoverend schaduwspel waarin kleur en licht een belangrijke rol spelen. Barbara Helmer schildert op locatie een wandwerk voor het kunstagentschap Murals Inc. Deze kunstwerken zijn allemaal van tijdelijke aard maar vormen een showcase voor de werkwijze en het portfolio van de kunstenaars.

Primeur en blikvanger

Big Art brengt werk van gevestigde namen maar ook van jong talent  Rutger Brandt Gallery presenteert niet eerder getoond werk van Lara de Moor, Freerk Wilbers komt met een grote mobile via Root Gallery en Galerie Roger Katwijk presenteert Zsofia Schwerer. Henry Byrne werkt met Galerie van Gelder aan een vrijstaande opblaassculptuur. Adalbert Gans toont een indrukwekkende lichtinstallatie en Esmee Seebregts bereidt een opvallend, kleurrijk object voor. Ook Zalan Szakacs doet via Chrysalid Gallery voor het eerst mee en maakt een kinetisch kunstwerk waar je als bezoeker onderdeel van wordt. Van der Zwaag: ‘Bij Big Art speelt de beleving van de kunstwerken een belangrijke rol. Dat maakt het een aantrekkelijke manier om met kunst in aanraking te komen.’

Creatieve enclave

Big Art is in 2016 gestart door Anne van der Zwaag als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. Elk jaar vindt het pop-up platform plaats op een bijzondere plek met een verhaal. Het Hembrugterrein is een hidden gem op een steenworp afstand van Amsterdam. De munitiefabriek uit de 19de eeuw beslaat ruim 42 hectare en telt 108 industriële gebouwen waarvan 53 monumenten. In de afgelopen jaren hebben een groot aantal creatievelingen zich hier gevestigd en er een culturele hotspot van gemaakt. Komende periode wordt het Hembrugterrein ontwikkeld tot een gemengd stedelijk gebied met behoud van het unieke karakter en met een grote rol voor creativiteit en cultuur.

Foto: Big Art Lara Mooren