Veel mensen staan er niet bij stil, maar aan elke voetbalwedstrijd gaat een gigantische voorbereiding vooraf. Niet alleen de spelers moeten getraind zijn, maar ook al het personeel dat rond het veld aanwezig is, moet goed op elkaar zijn ingespeeld. We kennen natuurlijk allemaal de stewards, het horecapersoneel en ballenjongens. Maar ook achter de schermen wordt er hard gewerkt om alles soepel te laten verlopen. Twee van die onzichtbare helden zijn Michel van der Kolk en Ruud Wormgoor. Beiden staan bij elke thuiswedstrijden van PEC Zwolle standby voor eventuele calamiteiten: van stoppenkast tot lichtmast.
Lekker voetbalkijken, op kosten van de baas. Het lijkt het ideale baantje, maar volgens Van der Kolk staan de collega’s niet in de rij om deze klus uit te voeren: “Het is zeker geen vervelend baantje, maar je moet er toch een hele zondag voor opofferen. Maar vooral voor jongens die voetbal leuk vinden, is dit een erg leuke manier om vanuit Breman Utiliteit Zwolle een steentje bij te dragen aan het goede verloop van een wedstrijd.”
| “Nog nooit grote storing gehad” |
Het uitvallen van de lichtmasten, zoals vorig seizoen gebeurde bij Feyenoord – VVV is waarschijnlijk de nachtmerrie van elke technici die verbonden is aan een voetbalclub. Gelukkig betreffen de werkzaamheden van het Breman-duo vaak kleine klusjes: “We hebben hier in het MAC3PARK gelukkig nog nooit een grote storing meegemaakt. Er valt weleens ergens spanning weg of een korte stroomuitval bij een contactdoos, maar daar blijft het vaak wel bij. We zijn elke wedstrijd weer blij als alles goed verlopen is, maar we liggen niet wakker van eventuele scenario’s zoals zich dat bij Feyenoord voor heeft gedaan”, aldus Van der Kolk.
PEC Zwolle-supporter
Van der Kolk staat al voor het tweede jaar standby, voor Wormgoor is het zijn eerste seizoen als Utiliteits-luitenant in het PEC Zwolle-stadion. “Ik wou dit altijd al wel graag meemaken. Ik ben niet echt een voetbal of PEC Zwolle-supporter, maar het is natuurlijk wel erg leuk om – voor je werk – al die potjes voetbal te mogen kijken”, vertelt hij met een brede glimlach. Van der Kolk is wat dat betreft iets meer een voetbaldier dan zijn collega: “Ik was altijd al PEC Zwolle-fan, maar sinds ik hier elke thuiswedstrijd rondloop, is dat gevoel wel gegroeid. Het is ook een zeer plezierige club om voor te werken. Alle mensen waarmee wij te maken hebben, zijn bijzonder aardig en bereidwillig om mee te werken als wij iets nodig hebben.”
| “Technische kennis lichtmast vereist” |
Een lichtmast bedienen is ook voor de mannen van Breman geen alledaagse bezigheid en dus wordt er vanuit het Zwolse bedrijf ook wel gekeken naar de kennis van medewerkers op dat gebied. Van der Kolk: “Er zit een schakelaar bij iedere mast en je moet wel exact weten hoe alles werkt om te kunnen inspringen als dat nodig is.” Wormgoor is wat dat betreft de specialist van het duo. Een korte (technische) uitleg over de schakelkast: “Er zitten allemaal voorschakelaars en connectoren in en er is per lamp een losse groep, zodat we per groep kunnen meten waar de eventuele problemen zitten. De technici van PEC Zwolle zetten de stadionlampen ongeveer twee uur voor de wedstrijd aan en tot nu toe doen de lampen het gewoon elke keer, dus een heel spannend moment is dat voor ons ook niet.”
Grootste werkomgeving
De lampen worden door Breman niet aan– en uitgezet om ze te testen, want tijdens stadiontrainingen branden alleen de lampen van de stadiontribunes, de zogeheten ringverlichting. Van der Kolk: “Als er een lamp kapot gaat, dan stuurt PEC Zwolle zelf de jongens de mast in om ze te vervangen. Dat hoeven wij in principe niet te doen.” Er hoeven dus (meestal) geen halsbrekende toeren uitgehaald te worden door Van der Kolk en Wormgoor, maar toch heeft een voetbalstadion wel de nodige uitdagingen: “We doen natuurlijk heel veel werk voor allerlei bedrijven in deze regio, maar een voetbalstadion is wel de grootste omgeving waarin wij werken. Als er een keer ergens iets is, dan zijn de afstanden die we moeten afleggen soms heel groot. Ook zijn er veel meer meterkasten dan elders. Daarom hebben we bij elke wedstrijd altijd een dikke map bij ons waarop alle schakelpunten en meterkasten zijn ingetekend. Dat maakt het voor ons wel een stukje makkelijker”, vertelt Van der Kolk. Wormgoor vult zijn collega aan: “Daarom lopen we hier ook met zijn tweeën, want op dat soort momenten kunnen we elkaar aanvullen. De storingsdienst van Breman is altijd als back-up nog in te schakelen. De hoeveelheid techniek is best weleens een uitdaging als je iets snel wilt verhelpen, maar voor de rest is het qua installatie hetzelfde als ieder ander bedrijf waarvoor wij werken.”
| “Voelt niet als werk” |
Wie denkt dat Wormgoor en Van der Kolk elke maandag vrij zijn, omdat ze in het weekeinde bij PEC Zwolle actief zijn, die heeft het mis: “Dit is gewoon een extra werkdag voor ons, hoewel het natuurlijk niet helemaal als werk voelt op het moment dat we op de tribune zitten te kijken naar PEC Zwolle – PSV of PEC Zwolle – Ajax dan is dat absoluut een ander gevoel dan op maandagochtend in de regen naar een industrieterrein rijden voor een storing. Ook dat is belangrijk natuurlijk. Maar dit is wel ontzettend leuk: als ze mij volgend seizoen weer vragen om dit te doen, dan zegt ik direct ja”, besluit Wormgoor.
Recente reacties