Op donderdag 17 september gaat Amsterdam Fashion Week (AFW) weer van start. Dankzij het coronavirus gaat de Fashion Week – net als veel evenementen – door in een aangepaste vorm. Zo zijn er naast fysieke shows en evenementen ook livestreams, online veilingen, podcasts en modefilms. We spreken Danie Bles, eigenaresse van AFW, over deze bijzondere variant van de modeweek. Zij ziet in deze bijzondere tijd vooral kansen.

‘Ik vind het heel belangrijk dat de Fashion Week doorgaat. Wij zijn een platform voor het laten zien van nieuw talent en het vieren van creativiteit. Juist in een tijdperk van corona hebben veel mensen baat bij creatieve initiatieven en mogelijkheden. In deze tijd is er natuurlijk veel meer digitaal bereik, dus ik denk dat dit een hele mooie tijd is om de fashion week daarop te featuren en daar doorgang aan te geven,’ vertelt Bles. ‘Thema’s als verbinden, verandering, diversiteit en duurzaamheid zijn dan ook een belangrijk onderdeel. Wij kijken uit naar een inspirerend en intiem AFW met een groot digitaal bereik.’

‘We leven bij de fysieke evenementen alle coronaregels na. We werken met locaties die sowieso al gewend zijn om mensen te ontvangen en dit kunnen reguleren. De aantallen bezoekers zijn natuurlijk aangepast zodat het veilig is. Daarnaast hebben we bij de entree ook thermometers, desinfectiemiddel, mondkapjes; we hebben alles wat je nodig hebt daarvoor. Alles wat we doen, gaat ook digitaal. Dus we hebben schermen, livestreams en podcasts,’ gaat de eigenaresse en modestylist door.

‘Corona is een soort reset voor de mode-industrie en geeft op dit moment ook bepaalde mogelijkheden. Je kunt nu bijvoorbeeld ‘aanwezig’ zijn bij evenementen van AFW die normaal vol zitten, uitverkocht of geprogrammeerd zijn. Het geeft opportunities en daarbij is het ook zeker een reset omdat we met z’n allen moeten verduurzamen en moeten gaan kijken naar een ander systeem en een andere fashion approach.’

Wat mogen we verwachten?

Donderdag wordt de modeweek in Paradiso afgetrapt door Elzinga, wat start met een performance in combinatie met een foto expositie en verzorgt lingeriemerk Love Stories een ‘Wake-up service.’ Sustainable couture designer Ronald van der Kemp staat op het programma met een online veiling met zijn 29 couture face masks in samenwerking met internationaal veilinghuis Christie’s Amsterdam. De volledige winst gaat naar The Refugee Company, dat gelooft in het talent van mensen met een vluchtelingenachtergrond en is ervan overtuigd dat werken de beste manier is om te integreren in de Nederlandse samenleving. In de avond vindt de guerrilla expositie van KASSL in de verschillende expositieruimtes van Museum Voorlinden in Wassenaar plaats.

Vrijdag wordt gestart met het talentenprogramma van Duran Lantink in samenwerking met Batavia Stad Fashion Outlet. De deelnemers van het programma ‘Visions of’ laten op individuele wijze hun werk zien in het voormalig V&D-pand aan de Kalverstraat 219 van IEF Capital. Aan de overkant van het IJ in het Eye Filmmuseum showt de Belgische couture designer NATAN zijn nieuwste SS21 collectie. De vrijdag wordt afgesloten in het Stedelijk Museum door designer Bodil Ouédraogo met een presentatie in projectievorm die geheel in het teken staat van ‘the art van dressing up’ en een ‘live installation’ van Ronald van der Kemp in hotel De L’Europe.

Zaterdag keert AFW terug in de locatie aan de Kalverstraat met een drietal jonge labels. Cruèl, het merk van de Amsterdamse ontwerper William Ampofo, presenteert de SS21 collectie aan de hand van een show. Het label Reconstruct drukt op de REset knop en neemt belangstellenden mee op reis naar hun nieuwe realiteit en de nieuwe collectie van Mulas Hybrid Haus. Deze collectie wordt gepresenteerd in de vorm van een modefilm en gemaakt in samenwerking met visual artist Mila van der Linden. Daarnaast heeft Scotch & Soda 10 jonge talenten geselecteerd om een hoodie uit de Fall/Winter’20- collectie te redesignen. En zo kent ook deze editie van Amsterdam Fashion Week weer een veelzijdig en boeiend programma voor de liefhebbers van mode.

Tekst: Aimée Kniese

Foto: Amsterdam Fashion Week