In het Fashion for Good Museum is vanaf  20 mei de nieuwe pop-up expo Fashion Week: een nieuw tijdperk te zien. Elk jaar wordt de nieuwste mode geshowd op catwalks in bijvoorbeeld Parijs, Milaan en New York tijdens Fashion Week. Dit iconische evenement is van grote impact op de mode-industrie en op onze eigen kledingkasten. Daarom duikt het Fashion for Good Museum in het verleden, het heden en de toekomst van Fashion Week.

Bekijk historische fashion looks van de catwalk van bijvoorbeeld Balenciaga, Versace en Moschino, ontdek het vernieuwende werk van modeontwerper Ronald van der Kemp en digitaal modehuis The Fabricant. De expo ‘Fashion Week: een nieuw tijdperk’ viert mode door de jaren heen en onderzoekt de vragen: hoe heeft dit fenomeen de mode-industrie beïnvloed? En hoe ziet de toekomst van modeweken eruit?

Wat voor toekomst heeft Fashion Week wereldwijd?

Ontdek in de nieuwe tentoonstelling van het Fashion for Good Museum hoe ‘fashion weeks’ zijn ontstaan als intieme salons eind 19e eeuw en welke kleding daar toen getoond werd. Reis vervolgens mee naar de hoogtepunten in de tijdlijn en bekijk iconische catwalk looks van bijvoorbeeld Balenciaga, Versace en Moschino van dichtbij. 

Streetstyle fotografie

Niet alleen de modeshows zelf, ook de bezoekers van die shows zijn onderdeel van fashion week geworden. Op straat bij de showlocaties schieten fotografen dan ook volop de Fashion Week-bezoekers in hun mooiste outfits. Streetstyle fotografie is daarom een niet te missen onderdeel in de expositie. Het werk van Bill Cunningham, fotograaf voor de New York Times is zorgvuldig geselecteerd voor de tentoonstelling. Hij fotografeerde de eerste ‘Paris Fashion Week’, maar werd in de jaren‘70 vooral bekend door zijn straatfotografie, waarmee hij het intieme beeld liet zien van de sfeer rondom modeshows, de bezoekers op straat en hoe het er achter de schermen aan toe ging. Word zelf onderdeel van de ‘fashion scene’ en poseer bij de fotomuur om in ‘streetstyle fotografie’ vastgelegd te worden.

Door de covid-pandemie werd er en massaal online geshopt en gewerkt. Ook de mode-industrie ontwikkelde zich online verder, fysieke shows werden geannuleerd en nieuwe creatieve presentaties kwamen daarvoor in de plaats. Ontdek in ‘Fashion Week; een nieuw tijdperk’ hoe catwalks, collectie presentaties, shows en volledige collecties er virtueel uitzien en woon digitale shows bij van The Fabricant of Tommy Hilfiger (Decentralands’ Metaverse Fashion Week). Ontdek hoe een volledige digitale Fashion Week eruit ziet (Helsinki Fashion Week). Tot slot kun je ook zélf de metaverse instappen. In de nieuwe expo vind je de Digital Village-installatie waar je je eigen avatar-model bouwt om die vervolgens mee te laten lopen in een door jou ontworpen digitale modeshow.

Duurzame toekomst

Naast de lovende woorden over al het mode noviteiten die worden geshowd tijdens Fashion week, is er ook kritiek op grote modeshows en wordt duurzaamheid onmisbaar bij het ontwerpen en produceren van kleding. Lakmé Fashion Week (India) geeft hier ruchtbaarheid aan en organiseert al meer dan 5 jaar een duurzame dag tijdens de modeweek. In de nieuwe tentoonstelling zijn verschillende duurzame looks te zien van een samenwerking van het museum en The Fashion Design Council of India (FDCI) en Lakmé Fashion Week. De looks zijn gemaakt door modeontwerpers en jonge start-ups die met baanbrekende innovaties bezig zijn. Ontdek bijvoorbeeld hoe landbouwafval omgezet kan worden tot een nieuw materiaal of hoe je koolstofdioxide kunt omzetten in een verfsoort.

Over het Fashion For Good Museum

Stichting Fashion for Good, met ANBI-status, heeft in oktober 2018 zijn deuren geopend als interactief modemuseum en richt zich op de toekomst van fashion. Het museum vertelt de verhalen achter de kleren die je draagt en hoe je met de juiste keuzes voor die kleren een positieve impact kan hebben op de mode-industrie. Fashion for Good gelooft dat de mode-industrie kan én moet veranderen, en helpt daarom om de juiste kennis hierover te verspreiden. Kortom: Een absolute trekpleister voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, duurzaamheid of innovatie.

Fashion for Good zet zich niet alleen in als changemaker met het museum, maar brengt ook de mode-industrie samen via hun Innovatieplatform. Dit platform brengt innovatieve oplossingen – vaak start-ups – samen met internationale kledingmerken en fabrikanten om zo nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen te stimuleren en op te schalen om zo de industrie te veranderen.

Foto: Kyla Elaine