Van 4 juli tot en met 25 oktober kan een museale wandeling worden gemaakt langs tientallen bijzondere beelden in de KoepelKathedraal in Haarlem. Bij de in 2019 voltooide restauratie van het op één na grootste kerkgebouw van Nederland stelden experts vast dat de KoepelKathedraal met de sculpturen een belangrijke doch relatief onbekende kunstschat in huis heeft. Het publiek krijgt nu de kans om met inachtneming van de 1,5 meter de beeldenroute ‘De Wezens van de Kathedraal’ te lopen. Die voert op 20 meter hoogte deels via de buitenkant langs de daken van zeven rijk met sculpturen gedecoreerde kapellen.    

De restauratie van de tussen 1895 en 1930 gebouwde KoepelKathedraal trok internationaal de aandacht en werd in 2019 beloond met de Europa Nostra Award. Deze door de EU ingestelde prijs voor het behoud van cultureel erfgoed in Europa staat in vakkringen te boek als zeer vooraanstaand. Een onder de naam ‘Klim naar het Licht’ gehouden toren- en gewelventocht (inclusief tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk) trok vorig jaar 80.000 bezoekers.

Volgens voorzitter Wim Eggenkamp van Stichting Kathedrale Basiliek was die overweldigende belangstelling een extra stimulans om een beeldenroute te maken: ‘Mede dankzij de schitterende beelden die we in huis hebben wordt de KoepelKathedraal vaak in één adem genoemd met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs en de Westminster Cathedral in Londen. ‘De Wezens van de Kathedraal’ leidt onder meer door zes van de twaalf kleinere kerktorens en vanaf een normaal gesproken voor het publiek gesloten open galerij kunnen bezoekers de beelden in de buitenlucht bekijken.’ 

Veel van die beelden zijn ontworpen door Joseph Cuypers (1861-1949), zoon van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam ontwierp. De sculpturale versieringen van Joseph Cuypers dragen bij aan de grootsheid van de kathedraal, prikkelen de fantasie en verbeelden onder meer de strijd tussen goed en kwaad. Cuypers liet zich inspireren door de uitbundige figuratieve bouwsculptuur die typerend was voor rijk gedecoreerde Franse kathedralen uit de Middeleeuwen. In de KoepelKathedraal zijn ook sculpturen van andere beeldhouwers onder wie Mari Andriessen te zien.

In de crypte van de KoepelKathedraal staan met 3D-technologie gemaakte schaalmodellen van de beelden. Volgens Jeroen Veger van het in industrieel 3D-printen gespecialiseerde Haarlemse bedrijf 3D Makers Zone (3DMZ) gebeurde dat met een unieke printer: ‘Die kan gebruik maken van verschillende steensoorten in poedervorm. Dat poeder is een restmateriaal uit marmer- en lijsteengroeven in Italië. Dankzij onze 3D-printmethode en deze machine is het mogelijk om  op een digitale manier stenen objecten te maken.’

De museale rondleidingen duren ongeveer één uur en worden met inachtneming van de 1,5 meter regels gehouden. Met een maximaal aantal deelnemers van 10 per 15 minuten. Kaarten zijn te koop via de website www.koepelkathedraal.nl Er wordt gewerkt op basis van time slots.