In de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij – van 6 maart t/m 18 oktober in Amsterdamse School Museum Het Schip – wordt de kleurrijke wereld van de Duitse architect, stedenbouwer en totaalkunstenaar gevierd. Bruno Taut werd wereldberoemd om zijn kunstzinnige en utopische ideeën. Zo bedacht hij een stad van gekleurd glas midden in de Alpen en kristalpaleizen voor de vrede. Gedreven vanuit socialistische overtuigingen zette hij zijn fantasieën om in daden en bouwde hij talloze kleurrijke arbeiderswijken in Berlijn en Maagdenburg.

Door het opkomende nationaalsocialisme moest Taut in 1933 vluchten naar Japan. De prachtige gebruiksvoorwerpen die hij daar maakte zijn nog altijd een inspiratiebron voor huidige Japanse toparchitecten. De internationaal befaamde architect Kengo Kuma vertelt hierover in de expositie. Zijn laatste levensjaren werkte Taut in Turkije voor president Kemal Atatürk. Hij ontwierp moderne schoolgebouwen en gaf daar les aan de kunstacademie.

Er zijn bijzondere bruiklenen uit Duitsland en Japan te zien. Zijn tekeningen, maquettes, ontwerpen en inspiratiebronnen zullen aan bod komen. Bruno Taut is nog steeds een grote bron van inspiratie voor vele architecten en kunstenaars. In Nederland leeft hij voort in de Regenboogbuurt in Almere. Deze buurt (1998) is gebouwd als hommage aan de grote Duitse architect en stedenbouwkundige.