Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Museum Nagele werd geopend. De wisselexposities van dit jaar stonden al in het teken van ’25 jaar Museum Nagele.’ Als hoogtepunt van het jubileumjaar volgt op 30 juni de opening van de wisselexpositie ‘Museum Nagele 1 op 1 met het Rijksmuseum.’
Deze zomer tonen twaalf musea, in elke provincie één, een topstuk uit het Rijksmuseum met een verwant topstuk uit de eigen collectie. Voor de provincie Flevoland is Museum Nagele gevraagd deel te nemen. Twaalf schrijvers hebben de ontmoetingen onder woorden gebracht in het boek Match.
Museum Nagele heeft op haar buitenterrein een klimtoestel – een Iglo – staan van architect Aldo van Eyck. Het Rijksmuseum heeft speciaal met het oog op de match een Klimboog laten restaureren. Deze Klimboog is nu uitgeleend aan Museum Nagele en daar te bezichtigen.
Aldo van Eyck was, behalve ontwerper van speelplaatsen, een van de belangrijkste naoorlogse architecten. Hij is voor Nederland van bijzondere betekenis geweest en laat erfgoed na dat gekoesterd moet worden. Voor het boek Match heeft Vincent Ligtelijn over de bijzondere match van Museum Nagele een bijdrage geschreven. Ligtelijn is architect en bracht de nodige publicaties uit, waaronder 2 monografieën over Van Eyck – zowel over diens werk als over diens teksten.
In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwierp Van Eyck na de oorlog meer dan 700 speelplaatsen. Torens, klimkoepels, trechters en duikelrekken – toestellen die sterk op elkaar lijken onder meer door de geometrische vormen. Een zandbak en een groep van ronde betonnen blokken om over en weer te springen. Objecten die een open functie hebben en daarom de fantasie van kinderen in beweging bracht. Kinderen, en eigenlijk de mens, staan centraal in Van Eyck zijn werk. Van Eycks toestellen bewegen niet, maar laten het kind bewegen met alle acrobatiek en lenigheid die het verzinnen kan. Aldo van Eyck noemde ze ‘werktuigen voor de verbeelding’. Generaties hebben aan de duikelrekjes gehangen.
Ook voor Nagele is Aldo van Eyck een belangrijke architect geweest. De drie basisscholen zijn ontworpen door hem. Hij voorzag weloverwogen de scholen van speciale bijpassende buitenruimtes en daarbij horende speeltoestellen. Voor Aldo van Eyck telde niet het gebouw als ‘icoon’, maar als verzameling ruimtes waar dingen gebeuren.
De opening voor genodigden wordt op 30 juni om 13.30 uur verricht door een lid van het College van Gedeputeerde Staten Flevoland (onder voorbehoud). Leerlingen uit groep 7/8 van SWS De Kring in Nagele werken mee aan dit openingsmoment. De door leerlingen gemaakte kijkdozen vormen een verzameling ruimtes waar kinderen op creatieve wijze invulling hebben gegeven aan hun ideale speelplaats.
De expositie ‘Museum Nagele 1 op 1 met het Rijksmuseum’ is te bezichtigen van 30 juni tot en met 3 september 2023 en is mede mogelijk gemaakt door BPD Ontwikkeling BV en gemeente Noordoostpolder.
Het project Match is te volgen op website schattenuithetrijks.nl
Vernieuwing vaste expositie
Vanaf 30 juni is een impressie te zien van de komende modernisering van de vaste expositie door Kinkorn B.V.; een ontwikkeling in het kader van ‘Een erfgoeddeal voor Stijlicoon Nagele’ Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl
Foto 1: Poster Match Museum Nagele – Foto Match
Recente reacties