Tijdens het weekend van 13 en 14 mei 2023 organiseren verschillende Canoninstellingen uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan.  De Canon gaat over culturele en historische onderwerpen van Nederland die we als samenleving belangrijk genoeg vinden om aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners mee te geven. Het telt vijftig vensters: belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal laten zien.

Droogmakerij de Beemster is ook een venster van de Canon. In samenwerking met Stichting Toren Keyserkerk en het Historisch Genootschap Beemster biedt VISIT Beemster zowel een rondleiding als een lezing aan.

Rondleiding

De uitdaging van een bezoek aan werelderfgoed Droogmakerij de Beemster is hoe je dit als beste kunt zien en beleven. Een tour op de fiets of met de auto, over de dijk en langs de ringvaart laat je de niveauverschillen zien. Met het volgen van de lange rechte wegen van noord naar zuid en van west naar oost ervaar je de nog aanwezige structuur. Maar de Keyserklim laat je vanuit het middelpunt van de Beemster het werelderfgoed vanaf 32 meter hoogte te aanschouwen en te beleven. Maak zaterdag 13 mei om 13.00 uur kennis met de 400 jaar oude Keyserkerk en haar kerktoren in Middenbeemster, het oudste gebouw van de Beemster.

Lezing – Kleine kroniek van de Beemster

In de lezing wordt de periode van 3500 jaar voor Christus tot heden in de Beemster besproken. Met daarin de belangrijke periode van de droogmaking, de rol van de molens en de ontwikkelingen die er voor zorgen dat ze verdwijnen. Ook bekende inwoners van de Beemster, zoals Fabritius en Betje Wolff, komen ter sprake. Daarnaast wordt de Stelling van Amsterdam met haar vijf forten in de Beemster besproken en leer je hoe dit in 1999 samen met de werelderfgoed status van Droogmakerij de Beemster zorgde voor een werelderfgoed in het kwadraat.  In het Agrarisch Museum Westerhem wordt zaterdag 13 mei om 15.00 uur de lezing gehouden. Hier is tevens de tentoonstelling ‘Het geheim van de Beemster molens’ te bezichtigen.

Aanmelden en meer informatie

Voor meer informatie en het aanmelden voor deze activiteiten in de Beemster zie www.visitbeemster.nl/actueel. Meer informatie over Canondagen en bijbehorende activiteiten is te vinden op www.canonvannederland.nl/nl/canondagen/agenda.

Fotobijschrift: Keyserkerk

Bron VISIT Beemster