Violist Shin Sihan heeft de GrachtenfestivalPrijs 2020 gewonnen. Dat is bekend gemaakt in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky tijdens de feestelijke avond van de GrachtenfestivalPrijs. Sihan krijgt daarmee de titel Artist in Residence 2021 en carte blanche om tijdens het volgende festival een uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren.

De genomineerden, sopraan Channa Malkin (1989), violist Shin Sihan (1994) en pianist Daan Boertien (1991), werden gevolgd door een vakjury bestaande uit Frederike Berntsen (recensent klassieke muziek, Trouw), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlands Vioolconcours) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus). Juryvoorzitter Frederike Berntsen overhandigde de prijs. De jury heeft voorafgaand aan de feestelijke avond tijdens het juryberaad besloten wie van de drie genomineerden de prijs zou winnen. ‘Shin Sihan bindt uitmuntende musici aan zich en verleidt ze mee te gaan in zijn muzikale avontuur. Samen met hen creëert hij magische momenten en pakt hij zijn publiek in’, aldus de vakjury.

De GrachtenfestivalPrijs

De GrachtenfestivalPrijs onderstreept de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

Shin Sihan

Shin Sihan begon op 6-jarige leeftijd met vioollessen onder de hoede van Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij na zijn afstuderen de Fock-medaille kreeg voor het hoogste cijfer van het jaar en een onderscheiding voor zijn “fenomenale virtuositeit, gecombineerd met een fenomenale muzikaliteit.’ Samen met pianist Yang Yang Cai en cellist Alexander Warenberg vormt hij sinds 2017 het Amsterdam Pianotrio. Ook maakt hij deel uit van het Chianti kamermuziekensemble, een groep van vijf muzikale vrienden die hun krachten bundelen in trio’s, kwartetten en pianokwintetten. De Avond van de GrachtenfestivalPrijs is live uitgezonden door de NTR op Radio 4.

Foto: © Melle Meivogel