De afgelopen tijd was er veel te doen rond het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na het ‘Voice schandaal’ is het balletje gaan rollen, en zijn er tientallen zaken aan het licht gekomen. Voor schrijfster Catharina Windemeijer was dit daarom het goede moment om haar boek uit te brengen. Waarin zij haar eigen ervaringen met seks, en grensoverschrijdend gedrag, heeft verwerkt.
Catharina Windemeijer is haar pseudoniem. Die is een paar jaar geleden ontstaan toen zij haar eerste boek schreef over een Palestijnse jongen die haar een koffer gaf met daarin een explosief. Haar pseudoniem biedt naar eigen zeggen veiligheid en de vrijheid om alles te kunnen schrijven.
Seksuele revolutie
Begin april heeft de schrijfster haar nieuwe boek ‘Juliette’ uitgebracht. Het is een roman, die deels bestaat uit autobiografische elementen. Het verhaal speelt zich af in de jaren’70 waarin de schrijfster als hippie opgroeit. Een tijd van seksuele revolutie: bevrijding, maar ook onveiligheid. Het hoofdpersonage Juliette gaat vanuit haar nieuwsgierigheid opzoek naar spannende ervaringen waarin seks een grote rol speelt. Op een dag denkt ze de liefde van haar leven gevonden te hebben. Maar nadat zij tijdens een popfestival haar maagdelijkheid in de bosjes verliest, vertrekt haar ‘grote liefde’ met de noorderzon. Dat is een grote teleurstelling voor Juliette.
Maar zeker niet alles is gebaseerd op het leven van de schrijfster. Juliette belandt namelijk in een steeds donkerder circuit waar ze veel feest, en niet vies is van drank en drugs. In dit circuit ontmoet ze ook iemand die wij anno 2022 een ‘loverboy’ zouden noemen. Hij besteed haar uit aan mannen. Juliette ontdekt dat ze dat ze daar makkelijk geld mee kan verdienen. Ze komt in de prostitutie terecht. Maar eigenlijk vindt ze dat zo erg nog niet. Er is een bepaalde spanning aan de anonieme seks. Uiteindelijk vindt ze ook een spanning in het zich laten vastbinden en geheel willoos zijn. Het is een rare tegenstelling waarin Juliette zich van binnen bevrijd voelt terwijl ze fysiek geheel willoos is. Dat fascineert haar enorm.
‘Vrouwen zwijgen daar vaak over’
Catharina Windemeijer vond het nodig om een boek te schrijven over vrouwelijke seksualiteit. ‘Waar ik door gefascineerd was, is dat over seks vanuit vrouwelijk perspectief ontzettend weinig geschreven wordt. Hoe zoeken meisjes seksuele avonturen op? En wat is spanning voor hun? Welke seksuele passie kan jonge meiden leiden? En waar komen zij dan in terecht? Ik had in mijn jonge jaren best wel een gepassioneerde seksuele drive. Vrouwen zwijgen daar vaak over. Maar ik vond het tijd om de vrouwelijke kant te belichten’, vertelt de schrijfster.
De reacties van lezers op het boek zijn wisselend. ‘Sommige mensen vinden het te heftig. Maar tijdens de lezingen die ik heb gegeven over het boek heb ik ook meegemaakt dat mensen in het publiek braken en ervaringen vertelden die ze nog nooit eerder gedeeld hadden over bijvoorbeeld misbruik en zelfbeschadiging’, aldus Windemeijer.
Eerst van jezelf houden
Het leven vraagt veel Juliette, en eigenlijk is ze niet gelukkig. Ze heeft geen liefde voor zichzelf. De boodschap die de schrijfster wil overbrengen is dan ook dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je van iemand anders kan houden. ‘Als je niet van jezelf houdt, kan er van alles met je gebeuren zonder dat je je grenzen daarin kunt aangeven. En als je voortdurend over je grenzen heen blijft gaan, maak je jezelf uiteindelijk kapot’, vertelt de schrijfster.
Juliette beseft op een bepaald moment door heftige dingen die ze meemaakt dat ze van zichzelf moet gaan leren houden. Ze komt ook een oude vriendin tegen die verslaafd is geworden aan harddrugs. Dit was voor Juliette de druppel: ze stapt uit het donkere circuit en gaat op reis. Dit hoofdstuk van het boek is geïnspireerd door een vriendin van de schrijfster die in haar jeugd is vertrokken is naar Zuid-Spanje waar ze met hippies in grotten woonde. Juliette doet dit ook. Ze wordt hier compleet overgeleverd aan zichzelf. Ze komt de demonen die in haar innerlijk wonen tegen, en daar gaat ze de strijd mee aan. Deze verre reis is Juliette haar redding. Na een halfjaar reist ze terug naar Nederland. Daar woont een man waar ze voorheen heel hard voor is weggelopen, maar nu eindelijk durft te ontmoeten.
‘Dat voelde alsof ze mijn stem niet wilden horen’
De schrijfster is inmiddels 70 jaar. Daarom waren veel mensen verrast dat zij een boek heeft geschreven over seks. ‘Ik heb het verhaal in 2013 al geschreven. In die tijd heb ik een aantal uitgeverijen benaderd, maar ik kreeg het manuscript steeds terug. Dat voelde alsof ze mijn stem niet wilden horen. Het voelde zo persoonlijk dat ik na een aantal afwijzingen er verder geen uitdrukking meer aan wilde geven. Het verhaal verdween in mijn archief. Maar omdat er nu steeds meer verhalen naar boven komen over seksueel grensoverschrijdend gedrag voelde ik dat dit het goede moment was om het boek naar buiten te brengen. De eerste uitgever die ik heb benaderd wilde het verhaal gelijk hebben. Ik voel me nu sterk genoeg om het te delen en alle reacties te ontvangen.’
Haar doel is om mensen te raken met haar verhaal. ‘Het is mijn droom dat mensen met elkaar in gesprek raken en hun verhalen met elkaar durven delen. Er wordt heel veel over seksuele ervaringen gezwegen, maar ik geloof juist dat zwijgen het probleem laat voortbestaan. Er komen momenteel heel veel situaties aan het licht waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag een rol speelt. Als er meer gedeeld zou zijn over wat vrouwen meemaken, denk ik dat er veel meer ruimte komt om te helen en om op een volwassen manier om te gaan met grenzen aangeven’, besluit Windemeijer.
Tekst: Nikola van Krieken
Recente reacties