Corona ligt nog nauwelijks achter ons en de oorlog in Oekraïne is in volle gang. Kun je op dit moment de vrijheid wel vieren? De organisatie van Bevrijdingspop vindt van wel, juist nu is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Naast de muzikale programmering worden er op en rond 4 en 5 mei verschillende thematische programmaonderdelen georganiseerd rondom vrijheid, verbondenheid en democratie.

Corridor van de vrijheid in Centrum Schalkwijk

Op zaterdag 23 april opende burgemeester Wienen in centrum Schalkwijk de Corridor van de Vrijheid 2022. Tot en met  9 mei hangen er 36 doeken in centrum Schalkwijk met daarop verhalen van verzetshelden uit Haarlem en omgeving. Op deze manier staat Haarlem stil bij mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, in het verzet zaten, moesten onderduiken, een concentratiekamp overleefden of juist daar het leven lieten.

De vele gezichten van vrouwen in verzet

In het Noord Hollands Archief is sinds kort een permanente expositie ingericht: De vele gezichten van vrouwen in verzet. In de tentoonstelling zijn uit een lijst van meer dan 1200 namen portretten te zien van 135 verzetsvrouwen op de twee portretmuren die de tentoonstellingsruimte bekleden. In de vitrines worden in zes thema’s de verschillende aspecten van verzet genoemd. Deze thema’s gaan over ‘vervalsingen’, ‘illegale pers’, ‘koerierswerk’, ‘gewapend verzet’ en ‘onderduikers’, maar ook het thema ‘kampleven’ waarin de mogelijke consequenties van verzetswerk getoond worden. Voor de bezoeker wordt bij elke vitrine in een speciaal luisterverhaal het verhaal van de vrouw(en)die in de vitrine genoemd worden, verteld.

Thematische programmering Filmschuur

De Filmschuur biedt tijdens de Week van de Vrijheid een thematische programmering waarin vrijheid centraal staat.

Herdenkingsconcert

Het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert vindt plaats op woensdag 4 mei om 20.30 uur op het T-Mobile hoofdpodium van Bevrijdingspop. Voor aanvang van het Herdenkingsconcert wordt op de grote schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Ook is de mogelijkheid om lokaal te herdenken. Op De Dreef vindt bij het monument een herdenking en kranslegging plaats.

Dit jaar treedt het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers op met Rilan & The Bombardiers. Ook zijn er bijdragen van Mirjam Vrees en de Haarlemse stadsdominee Tom de Haan.

Van herdenken naar vieren

Dit jaar is er een nieuw project bij de hoofdingangen van Bevrijdingspop. In de aanloop naar de ingang hangen grote fotodoeken die de bezoekers laten stilstaan bij de oorlog, de bevrijding en het vieren van onze vrijheid. Alle foto’s zijn historische foto’s genomen in en om Haarlem rondom de oorlog, de bevrijding en het herdenken net na de oorlog. Op het terrein van Bevrijdingspop hangen foto’s rondom het vieren van de vrijheid. Het Noord-Hollands archief heeft unieke (bewegende beelden) over de oorlog en bevrijding in Haarlem verzameld. Deze wordt vertoond op een groot scherm bij de ingang

Ontsteken Bevrijdingsvuur

Zoals ieder jaar wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door een loopgroep in estafette naar Haarlem gebracht. Loopgroep 03 doet dat dit jaar voor Haarlem. Op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken door Okrah Donkor, medeoprichter van Triple Threat. Hij is dit jaar een van de veertien verschilmakers aangewezen door de Bevrijdingsfestivals door het hele land. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk zal bij dit moment aanwezig zijn. Het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken op het hoofdpodium, waarna het vuur de hele dag blijft branden.

Het 5voor5 moment

Op 5 minuten voor 5 uur op 5 mei staan we met bijna 1 miljoen festivalbezoekers in het land stil bij onze vrijheid en de onvrijheid van anderen in de wereld. Daarbij staan we dit jaar in het bijzonder ook stil bij de situatie in Oekraïne. Dit jaar speelt de Oekraïense acteur en zanger Aleksey Gorbunov tijdens het 5voor5 moment een nummer. Aleksey verblijft met zijn gezin sinds enkele weken bij een gastgezin in Overveen. Op Bevrijdingspop staat de zanger alleen op het podium: zijn eigen bandleden moesten in Oekraïne achterblijven. Tijdens het 5voor5 moment worden de bekende opblaasbare wereldbollen het publiek in gegooid door jonge kinderen van de OekraÏense school in Haarlem.

Dreefplein – Vrijheid centraal

Het Dreefplein, in het hart van het festivalterrein, is op 5 mei dé plek waar de vrijheid wordt beleefd en gevierd.  Van 12.00 tot 22.30 is hier een gevarieerd programma. Er zijn sprekers rondom de thema’s vrijheid, verbondenheid en democratie en er is uiteraard veel muziek. Ook laten we de jongeren op ons festival nadenken over democratie door het spelen van een democratiequiz. In de avond verzorgt het DJ collectief Superstijl “democratie op de dansvloer”’ waarbij het publiek bepaalt welke muziek er gedraaid wordt. Daarnaast biedt stichting vluchteling onze bezoekers de mogelijkheid om door middel van een VR experience te ervaren hoe het leven in een vluchtelingenkamp is.

Jongeren ontmoeten elkaar

Dit jaar werkt Bevrijdingspop samen met Stichting Join Us en T-mobile. Deze stichting brengt jongeren met elkaar in contact op meer dan 60 locaties in het land en via hun online community. Op het Dreefplein is er een hangout voor jongeren om andere jongeren te ontmoeten om zo met elkaar te kunnen genieten van de vele optredens. Er zijn medewerkers en vrijwilligers van Join Us aanwezig om de jongeren in contact te brengen met elkaar. 

Erfgoeddragers

Dit jaar staan er erfgoeddragers op het Kinderfestival en op het Dreefplein. Dit is een project van Oorlog in mijn buurt waar jongeren iemand hebben geïnterviewd die de oorlog heeft meegemaakt Zij vertellen op indringende wijze de verhalen van deze mensen zodat de herinneringen levend blijven. 

Vrijheidsmaaltijd in centrum Schalkwijk

Op 5 mei worden er door het hele land vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Dit jaar organiseert Bevrijdingspop Haarlem een vrijheidsmaaltijd in centrum Schalkwijk. Daarmee koppelt Bevrijdingspop Haarlem de corridor van de vrijheid aan de vrijheidsmaaltijd. De bezoekers van centrum Schalkwijk kunnen de corridor bekijken en daarvoor of daarna genieten van de heerlijke vrijheidssoep die daar wordt aangeboden. Iedereen is welkom van 12.00 uur tot 14.00 uur om te genieten van de soep en met elkaar een gesprek aan te gaan over vrijheid. De kern van de vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting met elkaar aan tafel waarbij de bezoekers met elkaar een gesprek kunnen aangaan over de vrijheid.

Foto: Marcus van Dam