Van 18 november tot en met 6 december wordt in Amsterdam weer de IDFA gehouden. De 33ste editie van het festival opent met de wereldpremière van Nothing but the Sun van de Paraguayaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón. In totaal beleven meer dan 150 films hun première in EYE en Pathé Tuschinski met aansluitend een Q&A of Talk met de makers.

Op een scherpzinnige manier plaatst de film Nothing but the Sun de hete, dorre omgeving van de Chaco-regio in Paraguay tegenover de verhalen van het Ayoreo-volk, dat met veel geweld uit het voorouderlijk grondgebied is verdreven door witte missionarissen. Tussen heden en verleden, woud en woestijn, volksliedjes en kerkliederen, legt Ullóns poëtische film de rauwe emoties van de menselijke conditie bloot. Een film over een cultuur die op het punt van uitsterven staat, maar zich nog niet gewonnen geeft.

Meer dan 150 films

In ruim 40 theaters in Amsterdam en de rest van het land start IDFA Extended vanaf woensdagavond 18 november met de openingsfilm Nothing but the Sun. Het IDFA Extended programma bevat daarnaast de volgende documentaires: Bloody Nose, Empty Pockets van Bill Ross IV en Turner Ross, Victor Kossakovsky’s Gunda, The Mole Agent van Maite Alberdi, Notturno de nieuwe film van de hoofdgast van het festival Gianfranco Rosi, Songs of Repression van Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner en Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon. Klik hier voor een volledig overzicht van de deelnemende bioscopen.

IDFA Online

Vanwege de beperkte zaalcapaciteit in de theaters heeft IDFA 2020 daarnaast een uitgebreid online programma. IDFA Online trapt woensdagvond 18 november af met een openingsceremonie en -film waarvoor kaarten verkrijgbaar zijn. Negentien dagen lang vertoont IDFA op vaste tijden in een aantal online cinema’s op idfa.nl bijna 200 films en nieuwe media projecten. Alle online vertoningen worden geïntroduceerd door IDFA’s programmeurs en vaak gevolgd door een Talk – een verdiepend interview met de filmmaker – of een kortere Q&A, waar het mogelijk is om live online vragen te stellen aan de filmmaker of hoofdpersoon. De online voorstellingen starten doordeweeks vanaf 14.00 uur tot ongeveer 23.00 uur, in de weekenden vanaf 10.00 uur tot ongeveer 23.00 uur. Het volledige festivalprogramma en de competities zijn te vinden op www.idfa.nl

IDFA stelt gezondheid en veiligheid voorop. De 33e festivaleditie vindt plaats in bioscopen en online, met uitgebreide hygiënemaatregelen op elke locatie. Als de coronamaatregelen nog meer worden aangescherpt, zal IDFA Online doorgaan.

Foto: IDFA