Wat in 2003 als een grap in een Australische kroeg begon, groeide uit tot een jaarlijks terugkerende, wereldwijde inzamelingsactie. November, oftewel Movember is de maand waarin mannen hun gezichtsbeharing niet afscheren. Foto’s en video’s worden massaal gedeeld op sociale media onder de hashtag #Movember. Niet alleen levert dit komische beelden op, maar ook wordt er aandacht gevraagd voor een onderwerp dat tot nu toe weinig bespreekbaar wordt gemaakt: mentale gezondheid, prostaat- en teelbalkanker.

Prostaat- en teelbalkanker

De impact van prostaat- en teelbalkanker op een leven is groot. Wereldwijd is prostaatkanker de op één na meest voorkomende soort kanker onder mannen. Naar verwachting is het aantal gevallen in 2030 bijna verdubbeld tot 1,7 miljoen. Maar toch krijgt deze soort kanker nog (te) weinig aandacht volgens de Movember Foundation en daarom zetten zij zich in voor de gezondheid van mannen.

Gezondheidscrisis van de man

Hoewel Movember in 2003 klein begon, heeft de actie inmiddels meer dan 1250 gezondheidsprojecten voor mannen over de hele wereld gefinancierd. De Movember Foundation heeft het succes te danken aan de kracht van de wereldwijde gemeenschap. Meer dan 6 miljoen mensen hebben in al deze jaren geholpen met het inzamelen van geld voor onderzoek naar kanker en mentale gezondheid.

Jouw Mo kan donaties, gesprekken en echte verandering op gang brengen. ‘De gezondheidscrisis waarin mannen verkeren, vraagt om grote denkers en grote oplossingen. Maar er is een kleinere, harige stap die je kunt zetten om bij te dragen aan oplossingen voor de gezondheidscrisis waarin mannen verkeren. Een oplossing die je zelf kunt laten groeien. Eentje die pal onder je neus zit’, laat de organisatie weten op de internationale website van de Movember Foundation.

Move voor mentale gezondheid

Naast het laten staan van je snor of baard om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbal kanker, zet de organisatie zich ook in voor de mentale gezondheid van mannen. De Movember Foundation begon in 2006 met de financiering van mentale gezondheidsprogramma’s, en de Foundation komt nu met een nieuw programma: Move voor Movember. Hierbij loop of ren je in de maand november 60 kilometer. Dat is 60 kilometer voor de 60 mannen die elk uur overlijden aan zelfdoding als gevolg van een instabiele mentale gezondheid.

Om zelf mee te doen aan Movember, meld je je aan via de officiële website van de Foundation. Start het gesprek, doneer aan de doelen en red op deze manier levens. ‘Wij willen vaders en zonen méér leven geven’, aldus de Movember Foundation.

Tekst: Nikola van Krieken

Afbeelding: Pixabay.com