Filmpjes van katten in dozen, wc-rollen, buizen, bomen, manden, en ga zo maar door. We kennen ze allemaal. Al dit soort video’s zijn te zien tijdens de 70 minuten durende compilatiefilm van het mondiale CatVideoFest op zaterdag 8 augustus.

Op 8 augustus is het nationale kattendag en dat moet gevierd worden. Omdat onze katten ook weleens in het zonnetje mogen worden gezet, is er op hun nationale dag door heel het land in verschillende filmtheaters een kattenfilm te zien. Deze film duurt een uur en een kwartier en bestaat uit verschillende grappige filmpjes van katten.

CatVideoFest overgewaaid naar Nederland

Maar waar komt dit initiatief vandaan? Oorspronkelijk komt het idee van Will Braden uit de Verenigde Staten. Daar is het concept inmiddels 4 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd: en dit bleek een succes. Er komen massaal mensen af op de schattige, grappige, lieve katten-compilaties. En natúúrlijk moest dit evenement ook naar Nederland komen, want wie houdt er nou niet van kijken naar hartveroverende kittens, die twee meter de lucht in springen bij het zien van een komkommer?

Vorig jaar was in Nederland de eerste editie van het CatVideoFest, vertelt medewerker communicatie van het filmtheater in Hilversum Steffie van der Horst (27). Door de populaire mollige kat Lobo, die vaak rondstruint over het terras van het Filmtheater in Hilversum, is de crew op het idee gekomen mee te doen aan het CatVideoFest. De social media posts waar de huiskat van het Filmtheater in te zien is zijn erg populair bij de bezoekers. ‘Een kattencompilatie zou dan ook wel in de smaak vallen’, aldus Van der Horst.

En de film is zeker in de smaak gevallen. Vorig jaar waren de kaartjes in Hilversum zelfs uitverkocht. In het verleden deden er slechts zes steden mee aan het festival. Dit jaar zijn dat er tientallen. In de regio MRA zijn dit naast Hilversum onder meer ook Amsterdam, Beverwijk en Bussum. 

Waarom zijn katten zo populair?

Katten zijn op social media al jaren populair. Er hoeft maar éen kat in een post voor te komen, en de post krijgt gelijk veel meer likes en views. Maar waarom houdt men nou zo van katten? Volgens Van der Horst worden mensen gewoon blij van kattenfilmpjes: ‘Ze zijn schattig en leuk om naar te kijken, al helemaal in deze zware tijden van corona is het fijn om soms even te kijken naar iets luchtigs.’  

Opvallend is dat niet alleen de typische kattenvrouwtjes op het evenement afkomen, maar mensen van alle leeftijden, achtergronden, culturen en woonplaatsen. Het is dus echt een evenement voor iedereen.

Geld naar het goede doel

Niet alleen is het heel erg leuk om naar de film te kijken, maar ook wordt er geld mee opgehaald voor een lokaal goed doel. Van ieder verkocht filmkaartje in Hilversum gaat er € 1, – naar Dierenasiel Crailo in Hilversum. ‘Het dierenasiel doet super goed werk, niet alleen voor katten maar voor alle dieren die daar binnenkomen. Ze doen hun best voor een nieuw goed huis voor de dieren, en in de tussentijd worden ze goed verzorgd. Hier wilden wij graag een handje bij helpen.’

Film in première

De kattencompilatiefilm gaat 8 augustus op de nationale kattendag wereldwijd in première. Voor de katliefhebbers zijn de kaartjes voor deze datum in Hilversum helaas uitverkocht. Maar omdat de verkoop zo hard ging, is er op dinsdag 11 augustus een herhaling te zien in Filmtheater Hilversum waar nog wél tickets voor te koop zijn. Dus kijk vooral de kat niet uit de boom en geniet van de 70 minuten durende film.

Tekst: Nikola van Krieken