Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding in Nederland. Bij Slot Zuylen kijken ze vanaf 15 augustus op deze roerige periode uit de geschiedenis terug met het thema Barones in Oorlogstijd. Bezoekers dompelen zich tijdens deze thematentoonstelling onder in het leven van de bewoners uit deze tijd en ontdekken meer over de belangrijke rol van het kasteel in de oorlog.
‘t Slot als beschermer
Slot Zuylen is als gebouw de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorgekomen, mogelijk omdat het monument een beschermde status had. De bewoners van Slot Zuylen hebben de bezetting echter wel van dichtbij beleefd. Slot Zuylen diende tijdens de oorlog als onderkomen voor families die tijdelijk dakloos waren. Joodse kinderen verbleven er als ‘neefjes en nichtjes’, soms met hun gouvernante. Tijdens de Duitse bezetting vonden ook vluchtelingen tijdelijk een veilige plek in het Slot.
Verhaal van de Barones
Destijds woonde de familie van Tuyll van Serooskerken in het kasteel: Frederik Christiaan Constantijn van Tuyll van Serooskerken (1886-1958) en zijn vrouw Lucile Agnes barones van Tuyll van Serooskerken – van Lynden (1889-1978). Ze hadden vijf zonen en twee dochters. Vader werd opgepakt en verbleef in ballingschap in St. Michielsgestel, en de zonen zaten in het verzet, werden beroepsmilitair of zaten ondergedoken. De oorlog heeft zijn littekens achtergelaten bij dit gezin. Tijdens de moeilijke omstandigheden van de oorlogsjaren heeft barones Lucile van Lynden het huis en alles wat er gebeurde draaiende gehouden. In de thematentoonstelling leren bezoekers meer over hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen.
Thematentoonstelling
Aan de hand van een audiotour worden deelnemers in het Slot meegenomen in het verhaal van de oorlog en de bezettingsjaren in het kasteel. Tickets dienen online gereserveerd te worden via www.slotzuylen.nl.
Recente reacties