De beste Kitefoilers van Nederland komen van 18 tot en met 23 augustus in actie op het Europees Kampioenschap in Puck, Polen. Vervolgens staat van 15 tot en met 20 september het Europees Kampioenschap ‘mixed relay kitefoil’ op de agenda op de Traunsee in Oostenrijk. Deze ‘kitefoil mixed relay’ is tevens in 2024 en 2028 een nieuwe Olympische discipline.

Casper Bouman, bondscoach TeamNL Kitefoilen in dienst van het Watersportverbond, is zeer positief over de progressie bij zijn pupillen. Onder hen zijn onder meer de broers Sven en Ivar van de Kamp uit Castricum. Stijn Mul uit Bloemendaal en de eveneens uit Castricum afkomstige Mariska Wildeberg.

Progressie talenten – mixed relay kitefoilen

Onder leiding van Bouman is een groep kitesurfers al ruim een jaar bezig met de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024. In 2024 en bij het WK 2022 in eigen land staat het mixed kitefoilen als onderdeel voor het eerst op het programma. Elk team bestaat hierbij uit een man en een vrouw. Gezamenlijk nemen zij het in een relay format op tegen de andere teams c.q. landen.

 Bouman is heel tevreden over de progressie na afloop van de recent gehouden eerste officiële kitefoilwedstrijd sinds lange tijd. Hieraan deed de Europese top, met o.a. de Duisters Jannis Maus en Florian Gruber en Fransman Theo de Ramecourt, mee.

Bouman: ‘De mannen en vrouwen hebben de afgelopen maanden in het begin slechts individueel kunnen trainen en later gelukkig weer in teamverband. We waren dus enorm blij met deze recente Kitefoil Cup Holland. Dankzij het hoge niveau en het grote aantal wedstrijden kwamen de beste kitefoilers van Europa naar Nederland. Dit is natuurlijk geweldig om ons aan te meten. De resultaten bieden perspectief met het oog op het EK, later deze maand.’

WK Den Haag 2022 en Olympische Spelen 2024 Parijs hoofddoel

Bouman: ‘Het kitefoilen is een spectaculaire nieuwe discipline, waar het echt aankomt op teamwork. We hebben in Nederland voldoende getalenteerde kitesurfers. Dat in combinatie met de kennis en expertise van onder ander het Watersportverbond zorgt dat voor de juiste ingrediënten om tot goede prestaties te komen. Op de korte termijn willen we weten waar we internationaal staan. Het team is op dit moment nog in ontwikkeling. Op den duur is onze ambitie met TeamNL Kitefoilen om mee te vechten voor de medailles op de Olympische Spelen van Parijs in 2024.’

Foto: Peter van der Klooster

Fotobijschrift: Sven van der Kamp in actie.