Willem te Slaa is de nieuwe directeur/bestuurder van Slot Zuylen. Te Slaa heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en was tot voor kort werkzaam bij Museum Van Loon in Amsterdam. Daarnaast is hij bestuurslid van diverse stichtingen en genootschappen op het gebied van cultureel erfgoed, waaronder voorzitter van de sectie historische huizen en kastelen van de museumvereniging.

Te Slaa: ‘Slot Zuylen is een unieke plek waar aan de hand van een persoonlijke geschiedenis van één familie de grote geschiedenis invoelbaar wordt. Er zijn ontelbaar veel interessante facetten van die geschiedenis om aan te grijpen voor nieuwe projecten. Ik kijk er enorm naar uit om daar samen met een fantastisch team mee aan de slag te gaan en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van het huis, de tuin en de collectie!’

Voorafgaand aan de aanstelling van de nieuwe directeur/bestuurder heeft er een ingrijpende wijziging plaatsgevonden in de organisatie van Slot Zuylen. Stichting Slot Zuylen, opgericht op 23 september 1952, is woensdag 20 mei 2020 ondergebracht in twee stichtingen. Dit betekent dat er een beheer Stichting is die zorg draagt voor het volledige eigendom van Slot Zuylen inclusief de tuinen en bijbehorende buitenterrein en collectie. Daarnaast is er een Exploitatie Stichting, waarin alle activiteiten zijn opgenomen die het Slot (voor publiek) organiseert. Beide stichtingen staan onder leiding van een nieuwe directeur/bestuurder en een Raad van Toezicht.

Toekomstbestendig Slot Zuylen

Met deze veranderingen kijkt Slot Zuylen vooruit naar de toekomst. Het behoud, beheer en toegankelijkheid van het erfgoed voor breed publiek is hierin een belangrijke doelstelling. Dit doen Slot Zuylen samen met een betrokken team en ruim honderd vrijwilligers. Zij zetten zich dagelijks in om het Slot te onderhouden, het publiek gastvrij te ontvangen en activiteiten te organiseren waarmee de bijzondere verhalen worden gedeeld. Zo is er afgelopen periode hard gewerkt om het Slot per 1 juni te heropenen volgens de richtlijnen van het RIVM, onder ander met het nieuwe aanbod van een audiotour en picknick in de tuinen. Slot Zuylen kijkt terug op een succesvolle heropening en blijft vernieuwen om de bezoekers nu en in de toekomst een unieke beleving te bieden. Deze verhalen mogen gedeeld worden, met elkaar en voor elkaar!

Foto: Trudelies de Graaf