In Nederland gaat er veel aandacht naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Dat is zorg waarbij iemand een bepaalde diagnose heeft gekregen en hier gerichte zorg en hulp voor krijgt. Maar wat nou als je gewoon een keer niet zo lekker in je vel zit, en hierover wil praten zonder dat je gelijk een diagnose aan je broek hebt hangen? Dan is Thrive Amsterdam Mentaal Gezond dé plek voor jou.
Thrive Amsterdam Mentaal Gezond is een sociale beweging waarbij een mentale gezondheid op nummer één staat. ‘Wij vinden het heel erg belangrijk dat er meer aandacht komt voor de preventieve kant van mentale gezondheid. Wij gaan op een laagdrempelige manier in gesprek met jongeren, migranten en werkgevers -en nemers, over mentale problemen. Op deze manier proberen wij het gesprek op gang te brengen. Dat kan al zoveel betekenen en soms ook zwaardere problemen voorkomen’, vertelt Esther Kok (31), projectleider van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond.
Wat is Thrive?
Waar kan je nou precies heengaan als je even wat minder lekker in je vel zit? Thrive heeft een overzicht gemaakt van gratis en laagdrempelig hulpaanbod in coronatijd. Ook startten ze samen met partners MindMasters, Jouw GGD en @Ease de jongerenhulplijn UpTalk. Thrive is zelf geen hulpverlener, maar verbindt Amsterdammers en organisaties, kennis en ervaring met elkaar. ‘Wij jagen gesprekken over mentale gezondheid aan, en zorgen dat er wordt gewerkt aan de preventieve kant. De partners waar wij mee samenwerken zijn uiteindelijk degenen die de passende hulp bieden’, aldus Esther Kok.
Het gaat Thrive daarom ook niet per se om hún naamsbekendheid, maar vooral om de bekendheid van het onderwerp, tools voor mensen om ermee om te gaan, en partners waarbij men de hulp kan krijgen die bij hen past. Mentale gezondheid bespreekbaar maken – op wat voor een manier dan ook – is hun prioriteit.
De partners met wie Thrive samenwerkt zijn wisselend en hangen af van de signalen die zij ontvangen uit het veld. Uit recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat jongeren in deze tijd extra last hebben van concentratieproblemen. Thrive is daarom samen met de HvA gestart met een pilot waarbij studenten minimaal twee dagdelen per week in een hotel kunnen gaan studeren om gemotiveerd te blijven. Door afgezonderd in een andere afgesloten omgeving aan het werk te zijn hoopt Thrive studenten te helpen met hun concentratie en motivatieproblemen. Dit is één van de vele projecten waar Thrive Amsterdam zich mee bezig houdt.
Gewoon, ‘gewoon’
Het is natuurlijk geen verrassing dat door corona de vraag naar psychische hulp is toegenomen. De ingeperkte vrijheid en constante zorgen hebben ervoor gezorgd dat in februari 2021 de kwaliteit van leven tijdens de coronacrisis nog niet eerder zo laag was.
Maar mentale gezondheid is natuurlijk iets dat iedereen heeft, en mentale problemen bestonden dus ook al vóór de coronacrisis. Thrive begon in 2019 en wil dat Amsterdam een stad is waar de inwoners zich oké kunnen voelen. ‘Aandacht voor mentale gezondheid moet gewoon ‘gewoon’ worden’, stelt de organisatie.
‘Het is belangrijk dat men weet dat je op een laagdrempelige manier aan je eigen mentale gezondheid kan werken en dat je anderen kan helpen door open te zijn of beter weet wat je kan doen. En als er hulp nodig is, waar je dan naar toe kunt gaan’, vindt Esther.
Tips & tricks
Er is een aantal dingen die je zelf kan doen om je eigen mentale gezondheid te verbeteren. Genoeg beweging heeft bijvoorbeeld een bewezen positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Door bijvoorbeeld te gaan wandelen kun je letterlijk én figuurlijk op adem komen! Op de website van Thrive staat stadswandeling met leuke tips om even lekker je hoofd leeg te maken.
Wat ook belangrijk is voor de mentale gezondheid is genoeg slaap, gezond eten en je dagritme. Structuur aanbrengen in je dag kan dus zeker geen kwaad. Maar wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is: Praat over wat je dwars zit en schroom niet om hulp te zoeken. ‘Openheid en praten over mentale gezondheid is het belangrijkste wat er is’ , besluit Esther.
Tekst: Nikola van Krieken.
Foto: Pixabay
Recente reacties