Op woensdag 19 mei is Time Out terug met een tweede editie van Time Out XL, live vanuit Internationaal Theater Amsterdam. Time Out is een muzikale, interactieve theatervoorstelling met live wetenschappelijk onderzoek naar het mentaal welzijn van studenten. Time Out biedt hen een veilig podium om ervaringen en ideeën te delen én het gesprek aan te gaan met bestuurders, beleidsmakers en politici.

Deze editie van Time Out Event XL, aanvang 20.30 uur, fungeert als slotbetoog van een 2,5 jaar durende theatertour, waarin studenten oplossingen aangedragen hebben voor een gezonde generatie en toekomst. Time Out XL is thuis te volgen via de interactieve Zoom, livestream en via publieke omroep Salto. Kijkers kunnen via WhatsApp live reageren en participeren.

Over Time Out

Sinds 2018 toert Time Out, op uitnodiging van o.a. hogescholen en universiteiten, door het land om het ondermaatse mentale welzijn van studenten op de kaart te zetten en bespreekbaar te maken. Tijdens deze events worden niet alleen pijnpunten bloot gelegd, maar ook oplossingen en innovatieve ideeën aangedragen door jongeren zelf. In deze 2,5 jaar zagen we steeds de oorzaak van het ondermaatse mentale welzijn liggen bij een maatschappelijk systeemfout, waar het enkel draait om presteren en succes behalen. Het resultaat: Een arbeidsmarkt die toppers verwacht omdat cv’s zo enorm opgepoetst zijn, aangemoedigd door elkaar, ouders en opleidingen, waardoor verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden.

Studenten zouden weer moeten worden opgeleid tot autonome en kritische denkers – waar studeren in essentie om gaat – om zich tot volwaardige professionals te kunnen ontwikkelen en een waardevolle bijdrage aan de samenleving te kunnen leveren. Met dit onderwijssysteem en met de coronacrisis daar bovenop lijkt dit niet mogelijk.

Time Out XL is het slotbetoog van de Time Out Tournee. Studenten zullen constructieve ideeën en oplossingsrichtingen lanceren waarmee bestuurders, beleidsmakers, politici en zijzelf kunnen bouwen aan een gezonde en evenwichtige toekomstige samenleving. Aan de hand van data, die 2,5 jaar lang tijdens Time Out events zijn verzameld, tonen we hoe jongeren hun toekomst, het studeren en leren idealiter zien. Hun visie wordt onder meer in video- en theaterbeeld ‘vertaald’, in samenwerking met kunstenaar en ontwerper Aziz Bekkaoui. Een manifest van studenten aan iedereen die het verschil kan maken voor een mentaal gezond Nederland.

Stichting Time Out werkt voor het realiseren van haar doel samen met organisaties, jongereninitiatieven die zich sterk maken voor een gezonde toekomstige generatie en daarmee de samenleving als geheel.