In het tweede weekend van juni wordt het Textiel Festival voor de vierde keer georganiseerd in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Breien, weven, haken en veel andere technieken: Textiel Festival Weerribben wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de wereld van textiel. Dit doen zij aan de hand van interessante activiteiten op een bijzondere plek.

In 2014 begon de organisatie met een groep mensen die een passie voor textiel deelden. Antoinette Versteeg (67) is de voorzitter van het festival. Zij zit al vanaf het begin bij het initiatief. Naast haar zitten er nog vier anderen leden in het bestuur. De belangrijkste doelstelling van het festival is om iets te organiseren waarbij oude handwerktechnieken in een nieuw jasje worden gestoken, dit door te geven aan de volgende generatie, en om mensen te blijven inspireren op het gebied van textiel.

Hart van het festival

Het Textiel Festival wordt om het jaar gehouden, en duurt drie dagen. “Het festival speelt zich af in een prachtig natuurgebied, dus het is een combinatie van cultuur en natuur. Dat geeft een extra dimensie aan het evenement’, vertelt Versteeg.

Multifunctioneel Centrum Dalzicht in Oldemarkt is het hart van het festival. Hier kunnen mensen fysiek tickets voor het evenement kopen. Dit kan ook via de website. Ook zal hier op zaterdag 11 en zondag 12 juni een textielmarkt zijn. Op deze markt staan verschillende kramen waar alles wat met textiel te maken heeft te koop is. Standhouders die een kraam willen huren, kunnen zich aanmelden via de website.

In dit centrum is er ook een ruimte waar mensen de gelegenheid krijgen om een speciale techniek te laten zien. ‘Dit jaar hebben wij bijvoorbeeld het landelijk Weefnetwerk uitgenodigd. Dit netwerk bestaat uit veertig mensen, die bij ons hun werk laten zien. Zij steken de handwerktechniek ‘weven’ in een nieuw jasje’ , zegt Versteeg.

Workshop ecoprinten

Er worden op verschillende locaties ook workshops gegeven. Daar kan men zich van tevoren voor aanmelden via de website. ‘Er is bijvoorbeeld een workshop ‘ecoprinten’. Dat is een techniek waarbij je bladeren op stof legt, bundelt en stoomt. Dan geven ze hun kleur en patroon af, en daardoor ontstaan de meest bijzondere resultaten’ , vertelt Versteeg.

Exposities van textielkunstenaars

Tijdens het festival zijn er rondom het centrum achttien plekken waar textielkunstenaars exposeren. Bezoekers van het festival kunnen via een speciale route langs alle exposities. De route kan met de auto worden gereden, maar voor de sportievelingen zijn er door de organisatie ook twee fietsroutes uitgezet. Bij het buitenverblijf van Staatsbosbeheer kunnen er fietsen worden gehuurd om de expositieroute te fietsen. ‘Je fietst langs achttien locaties waar verschillende exposities te zien zijn. Deze ruimtes variëren van buurthuizen tot kleine kerken. Vaak zijn de kunstenaars hier aan het werk. Dat is erg leuk om te zien’, zegt Versteeg.

Het bestuur heeft ook een festivalboekje ontwikkeld. In dit boekje van 95 pagina’s staan alle kunstenaars die bij ons exposeren. Dit boekje krijgt elke bezoeker bij de aankoop van een ticket, maar de boekjes zijn ook los verkrijgbaar.

Als er maar een draadje aan zit

Van amateur- tot professioneelkunstenaar: iedereen mag exposeren op het festival. ‘Als er maar een draadje aan zit’, grapt de voorzitter. Wel kijkt het bestuur kritisch naar de kunstwerken, en maken zij een selectie. Er is zelfs al een wachtrij met exposanten voor de vijfde editie in 2024.

Ook heeft het festival elk jaar een thema. Dit jaar is dat: ‘POP-UP!’. Denk hierbij aan poppen, of een duiveltje dat uit een doosje springt. Verschillende kunstenaars die exposeren tijdens het festival houden zich bezig met dit thema. Er is zelfs een groep textielkunstenaars die zich ‘POP-UP!’ heeft genoemd.

Naast het festival er vanaf 1 mei al een buitenexpositie te zien van textiele kunstenaars bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl. ‘Zon, regen en wind heeft invloed op het werk, en dat weten de kunstenaars ook. Die laten dat gebeuren, en dat heeft een bijzonder effect op hun werk.’

Kennis maken met textiel

Het bestuur hoopt ook dit jaar weer veel textielliefhebbers te ontvangen in Nationaal Park Weerribben-Wieden.’Tot nu toe hebben we elke keer goed weer gehad, dus we hopen ook dit jaar weer dat het zonnetje schijnt. Maar we hopen vooral nieuwe generaties kennis te laten maken met textiel’, besluit Versteeg.

Meer informatie en tickets zijn te vinden op textielfestivalweerribben.nl

Tekst: Nikola van Krieken