Dit jaar werd Bevrijdingspop Haarlem eens niet in de Haarlemmerhout gehouden. Het festival was online te volgen en werd live uitgezonden vanuit Patronaat. Giel Beelen presenteerde de dag vanuit zijn ‘huiskamer’, met optredens, interviews en vrijheidscolleges.

Bevrijdingspop Haarlem 2021 – Home Edition bood een gevarieerd programma. De hele middag en avond waren er optredens, van onder anderen Eefje de Visser, Altın Gün, Guyy en natuurlijk Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle en Jonna Fraser. Typhoon speelde met volle overgave voor een leeg Patronaat. ‘Deze muren verdienen muziek’, aldus de energieke, altijd positieve zanger, die duidelijk blij was weer te kunnen optreden op het Bevrijdingspop-podium.

De muziek werd afgewisseld met thematische onderdelen over vrijheid, zoals het 5voor5 moment met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur door de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders. Halverwege de middag vloog een historische B-25 bommenwerper over Haarlem.

Razende reporter Mirthe van der Drift was de hele dag voor Bevrijdingspop op pad om mensen te interviewen. Ingrijpend was haar gesprek met Rilan, die op 4 mei nog optrad tijdens het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert. Rilan sprak over zijn familie en de onvrijheid die zij ervaren. In de Patronaat-huiskamer, en waarschijnlijk ook in alle andere huiskamers, viel het op dit moment even stil.

Bezoekers konden op 5 mei onbeperkt switchen tussen twee ‘digitale podia’ van Bevrijdingspop: de programmastream en de muziekstream. Stadszender Haarlem105 zond daarnaast de hele dag geluidsfragmenten uit van voorgaande edities van Bevrijdingspop, afgewisseld met studio-interviews en interviews in de stad. Ook dit kon bekeken worden via het Bevrijdingspop online platform.

Bevrijdingspop gemist? Via het online platform van Bevrijdingspop zijn in de maand mei diverse optredens nog terug te kijken. Ook zijn er on demand podcasts te beluisteren en kunnen jonge bezoekers leuke dansjes van het Kinderfestival leren. Via de drie streams hebben naar schatting zo’n 70.000 mensen Bevrijdingspop Haarlem mee beleefd.

Foto: Archie Backx