De regio Haarlemmermeer is bij uitstek een kweekvijver van (jong) sporttalent. Denk maar eens aan Noortje en Bregje de Brouwer (23), die afgelopen jaar meededen aan de Olympische Spelen met hun sport synchroonzwemmen, en judoka Maira Medema (17), wie kampioen van Nederland onder de 21 jaar werd. Om deze sporters te ondersteunen, is er Topsport Haarlemmermeer. De organisatie is medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het topsportbeleid van de gemeente.

Ondersteuning voor jong talent

Topsportcoördinator van Topsport Haarlemmermeer en oud-topsporter Lisanne de Roever (43): ‘Ik gebruik mijn ervaring om talenten in de gemeente te helpen ook hun droom waar te maken. Jonge, talentvolle sporters leren al vroeg zelfstandig te zijn. Ze moeten hun sport combineren met school en leren allerlei zaken zoals incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen. De gemeente Haarlemmermeer heeft gelukkig goede voorzieningen voor sporters, zoals een topsportschool en mooie sportaccommodaties zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen.’

‘Topsporters moeten tijdens wedstrijden alles laten zien. Maar om daar te komen zijn er allerlei dingen nodig, namelijk je mentale weerbaarheid, fysieke gesteldheid en ook kennis van doping. Om de sporters te helpen, organiseert Topsport Haarlemmermeer elk jaar diverse workshops, niet alleen voor de talenten, maar ook voor de ouders en coaches. Zo is iedereen straks optimaal voorbereid op de wedstrijd’, aldus de Olympisch kampioen. 

De werkzaamheden van Topsport Haarlemmermeer zijn bijzonder uitgebreid. Jaarlijks worden ook de Sportmedailles en het Sportpodium georganiseerd. Bij de Sportmedailles worden sporters gefeliciteerd met hun behaalde podiumplekken van dat jaar. Gemiddeld zijn dit er wel 400.

TopsUPport Haarlemmermeer

Voor De Roever is het belangrijk dat elke sporter, met of zonder NOC*NSF status, bij Topsport Haarlemmermeer kan aankloppen voor support. De Roever: ‘Vanuit het topsportloket kwam veel vraag naar financiële hulp. Samen met bedrijven hebben we een businessclub opgezet; TopsUPport. Talenten kunnen daar een financiële bijdrage aanvragen voor bijvoorbeeld materiaal, een EK of een extra trainingsstage. Zo hopen we de talenten naar de top te helpen.’

‘Vanuit TopsUPport is het CTS Group Young Talent Team. CTS GROUP ondersteunt acht jonge talenten die aan een Olympische sport doen,’ vertelt De Roever. Als lid van dit team kunnen de sporters rekenen op verschillende vormen van steun. Alle teamleden hebben beschikking over een persoonlijk budget dat zij kunnen gebruiken om hun ontwikkeling als topsporter te versterken. Gedurende het jaar worden verschillende workshops georganiseerd waar de talenten kennis opdoen die de rest van hun topsportcarrière van pas komt. Deze groep talenten bestaat onder andere uit talenten bestaan onder andere uit turner Elijah Faverus die deze zomer naar de Jeugd Olympische Spelen gaat.

Bezuinigingen

De verenigingen met topsport- en talentenprogramma’s krijgen in 2023 te maken met de gemeentelijke bezuinigingen op sport en cultuur. Dat dit consequenties heeft is duidelijk, welke dat zijn is afwachten. De gemeente ziet het belang van het topsportloket en de vorige wethouder heeft zich hard gemaakt om het topsportloket ook in tijden van bezuinigingen niet geheel te laten verdwijnen. Als oud -topsporter zal Lisanne de Roever zich tot het uiterste inzetten om het maximale te halen uit de beschikbare budgetten. De faciliterende rol die zij heeft zet zij in om dromen van talenten te realiseren, maar ook het ondersteunen van de verenigingen, coaches en ouders blijft belangrijk. Samen naar de top!

Tekst: Aimée Kniese

Dit artikel is ook terug te vinden in de zomereditie van Sport &Life MRA