Dit jaar is het 110 jaar geleden dat Kampen ruim 2000 Belgische vluchtelingen opving tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 en 1915. Het is een verhaal dat niet veel mensen kennen. In samenwerking met de Belgische kunstenaar Koen Broucke (1965) vertelt Stedelijk Museum Kampen deze verrassende geschiedenis, dat nog generaties lang doorwerkt in veel families. Broucke slaat een brug tussen verleden en heden. Hij schildert de portretten van vluchtelingen uit 1914 en die van een aantal Kampenaren met een vluchtverleden anno nu.

Portretten

Koen Broucke kiest een aantal vluchtelingen van toen en nu om te portretteren.  Naast zijn overgrootmoeder schildert hij ook portretten van kunstenaars die moeten vluchten, zoals Piet Mondriaan en Henri Wils. De Belgische soldaat Henri Wils is een talentvolle kunstenaar. Hij is tijdens de Eerste Wereldoorlog in Kampen geïnterneerd. Zijn kunst blijft niet onopgemerkt. De Kampenaren organiseren zelfs een tentoonstelling voor hem. Na de oorlog exposeert hij in verschillende gerenommeerde kunsthandels in België en Nederland met bekende kunstenaars als Jan Sluijters.

In Kampen wonen en verblijven nu ook mensen met een vluchtverleden. Het verhaal van vier van hen krijgt een plek in de tentoonstelling. Een man uit Eritrea die tien jaar geleden vluchtte, een vrouw uit het voormalige Joegoslavië, een jonge vrouw uit Oekraïne en een vrouw uit Afghanistan. Hun indrukwekkende verhalen geven je een beeld van wat het betekent om je huis en land te moeten verlaten.  Op Drift is te zien van 5 oktober tot en met 16 maart 2025 in Stedelijk Museum Kampen.

Kans op gesigneerde giclee print

De eerste 500 bezoekers van Op Drift maken kans op een gesigneerde giclee print van Koen Broucke. Een giclee print is een hoogwaardige reproductie die het originele kunstwerk dicht benadert en voldoet aan de hoogste eisen van de kunstenaar.

Foto: Stedelijk Museum Kampen