Hoewel de televisieserie Friends al bijna twintig jaar oud is, is de sitcom nog altijd heel erg populair. Fanatieke Friends-fans kunnen nu The Friends Experience bezoeken in Amsterdam. Wie de tijdelijke Friends-attractie bezoekt, krijgt de kans om replica’s van de bekende decors te bekijken.

De Friends attractie was eerder al te beleven in Parijs en Brussel en nu ook in Amsterdam. Op een kleine tien minuutjes lopen vanaf de pond in Amsterdam-Noord staat bij de NDSM-werf Een gebouw. Van buiten oogt het klein, maar eenmaal binnen kom je terecht in een omvangrijke ruimte. De Friends Experience biedt een verscheidenheid aan nostalgische interactieve settings. Fans kunnen onder andere foto’s maken in het appartement van Joey en Chandler, de keuken van Monica en Rachel en de bekende koffiezaak Central Perk.

Bij de entree wordt een kort filmpje laten zien waarin wordt uitgelegd hoe The Friends Experience in elkaar zit. Daarna schuiven de deuren open, en is er tijd voor een foto-moment op de bekende bank van Friends, waar alle zes de karakters in het intronummer van de serie zitten. Op de achtergrond staat een fontein, net als in de serie.

Matras-scène

Later is er ook nog een foto moment, geregeld door de crew, waarbij je als bezoekers de matras-scène uit de serie na kan spelen. In die scene proberen de karakters met moeite een matras te verplaatsen op de trap, waarbij ze een hoek om moeten en vast komen te zitten. Dit levert hilarische beelden op van bezoekers die zich uitleven op die set.

Daarna begint de tour. De looproute leidt de bezoekers – onder een denderende Friends-speellijst – wordt met nagemaakte kostuums, er zijn pruiken die de evolutie van ‘The Rachel’ tonen. Ook hangt er een uitgebreide tijdlijn met alle relaties van de zes hoofdpersonen voorafgaand aan en tijdens de serie. The Friends Experience is al met al een veredeld selfiefuik. Naast een paar ‘officiele’ fotomomenten, die je later bij de kassa kunt kopen, worden er door de bezoekers overal selfies gemaakt. Ook wordt op een televisiescherm een korte docu vertoont waarop de styliste van de serie aan het woord is, en vertelt over haar ervaring. De hele serie lang heeft zij gezorgd voor de spetterende outfits van alle zes de karakters.

Save the best for last

Voor het appartement van Joey en Chandler en de bekende keuken van Monica en Rachel staat beide een lange rij. Eenmaal erdoorheen zie je in detail hoe de sets er tijdens de opnames uit hebben gezien. Zelfs de wiegende stoelen van Chandler en Joey staan er.

Save the best for last: de tour eindigt namelijk met de set van bekende koffiezaak Central Perk. De bank, de koffiebar, de mokken en zelfs het podium waar Phoebe in één van de afleveringen haar nummer ‘Smelly cat’ zingt, zijn in detail nagebouwd.

De initiatiefnemers van The Experience verwachten dat bezoekers zich ongeveer een uur kunnen vermaken tijdens de tour. Entreebewijzen zijn online verkrijgbaar. De Experience is tot en met zondag 19 november te beleven in Amsterdam. Op maandagen is de Friends-ervaring gesloten, met uitzondering van de herfstvakantie.

Tekst en foto: Nikola van Krieken