De Allianz Regatta in Medemblik wordt gesplitst in twee delen. Van 2 t/m 13 juni worden de wedstrijden in de internationale olympische klassen gezeild. Het Open Nederlands Kampioenschap, in niet- olympische klassen, wordt verzet naar het najaar. Op deze manier ontstaat er voor iedereen voldoende ruimte en tijd om alle wedstrijden door te kunnen laten gaan.

In november vorig jaar werd het nieuwe zeilevenement aangekondigd, waarbij twee bestaande toernooien werden samengevoegd: het Open Dutch Sailing Championships voor niet- olympische disciplines, en de Medemblik Regatta voor de internationale olympische- en paralympische klassen. Het nieuwe evenement, de Allianz Regatta, stond op de kalender van 2 tot en met 13 juni van dit jaar.

 Focus en veilig

De reden van de aanpassing is om een veilig toernooi te kunnen organiseren met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen. Met het aanbrengen van deze focus denken het Watersportverbond en TIG Sports te voldoen aan de coronabeperkingen. Tegelijkertijd kan op deze manier ook aan de wens van de internationale zeiltop worden voldaan voor een ultieme krachtmeting op weg naar Tokio 202One.

Aangezien dit een evenement in de buitenlucht is, kan er geen sprake zijn van een zogenaamde bubbel. Daarom is veel ruimte nodig, met minder deelnemers, verspreid over een langere periode. Alle topsporters worden verzocht met een negatieve coronatest aan te reizen. Met al deze maatregelen kan het evenement op de wal en op het water veilig en op 1,5 meter afstand georganiseerd worden.

Het is de intentie om het Europees Kampioenschap Paralympisch (EUROSAF) te organiseren tijdens het eerste deel van de Allianz Regatta in juni. De gesprekken hierover lopen nog met EUROSAF.

 Het tweede deel van de Allianz Regatta, de wedstrijden in de niet- olympische klassen, wordt verplaatst naar oktober 2021. Hierdoor kan ook voor deze groep een veilig evenement worden georganiseerd met zo veel mogelijk deelnemers. Zo kan een volwaardige strijd om het Nederlands Kampioenschap plaatsvinden.

Allianz Regatta als geheel naar 2022

Eventmanager Frans Hin van TIG Sports is al jaren de stuwende kracht achter de Allianz Regatta en ziet het evenement dit jaar met vertrouwen tegemoet. ‘We kijken er naar uit om in 2022 het grootste, beste en meest verrassende zeilevenement van Nederland te organiseren. Voor nu is het van belang dat de wedstrijden doorgaan, welke aanpassingen dat ook vraagt.’

Foto: Richard Langdon, Ocean Images