De Allianz Regatta, onderdeel van de Hempel World Cup Series, kent vanaf 2022 een nieuwe locatie. Het zeilevenement vindt plaats in Almere en Lelystad als onderdeel van de Dutch Water Week. In de tweede week van de regatta (31 mei – 5 juni) worden wedstrijden georganiseerd voor de internationale topzeilers in alle tien Olympische klassen, inclusief de nieuwe klassen voor Parijs 2024; kite foiling en wind foiling.

Topsporters en fanatieke amateurzeilers op zelfde baan

In de eerste week van de Regatta van 27 mei tot en met 29 mei worden wedstrijdzeilers uitgenodigd in alle niet-Olympische klassen, om mee te doen aan de Open Nederlands Kampioenschappen. De Notice of Race voor dit deel van de Regatta wordt binnenkort gepubliceerd. De volgende klasse-organisaties hebben zich al aangemeld: J70, Formula 18, Finn, Formula 16, J22, Etchells, Soling.

Toernooiambassadeur

Marit Bouwmeester, toernooiambassadeur van de Allianz Regatta kijkt ernaar uit. “Met de publicatie van de ‘Notice of Race’ geven we het officiële sportieve startschot van dit unieke evenement. De Allianz Regatta is sinds 1985 toonaangevend in de lijst van Europese olympische zeilevenementen. Wij willen die lijn doorzetten op deze nieuwe locatie. We zijn ook natuurlijk trots op dat we de status wereldbekerevenement van World Sailing hebben. Dit jaar race ik zelf niet mee vanwege mijn zwangerschap, maar ik vind het te gek dat ik wel betrokken ben als ambassadeur voor de deelnemers en voor de fans.”

Dutch Water Week

De Allianz Regatta maakt deel uit van de Dutch Water Week met meerdere aanverwante watersportevenementen in de omgeving. Dutch Water Week bestaat onder andere uit het succesvolle ‘Optimist on Tour’ voor kinderen, de ‘Urban Water Sports’ in Amsterdam en het Proef Pampus festival, een culinair hoogtepunt op het gelijknamige unieke eiland.

 Allianz Regatta onderdeel ‘Hempel World Cup Series’

De Allianz Regatta is sinds 2021 weer onder deel de ‘Hempel World Cup Series’. Deze serie van wereldbekerwedstrijden van de Internationale zeilbond, die pre-corona, gezeild werden in locaties zoals Miami USA, Genua Italië, Hyéres Frankrijk en Enoshima Japan.

Nieuwe programmering

De olympische topzeilers in tien olympische klassen racen vanuit twee locaties in de Provincie Flevoland te weten Marina Muiderzand in Almere en Foiling Strand Batavia in Lelystad. De organisatie plant de wedstrijden zo in dat niet alle medalraces op dezelfde dag vallen en hanteren het volgende schema:

Locatie Marina Muiderzand

ILCA 6, ILCA 7, 49er, 49erFX, Nacra17 en 470Mixed racen vanuit Marina Muiderzand in Almere en komen in actie vanaf dinsdag 31 mei tot en met zaterdag 4 juni. Dit betekent dat de medal races in deze disciplines gevaren worden op zaterdag 4 juni.

Locatie Foiling Batavia Strand Lelystad

IQFoil men, IQFoil women, Formula Kite men en Formula Kite women racen vanuit Locatie Lelystad en starten op woensdag 1 juni tot en met zondag 5 juni. Medalrace in deze foiling disciplines zijn dus zondag 5 juni.

Foto: Sander van der Borch