Vroeger zagen de mannen hun vrouwen het liefst achter het aanrecht en zagen de vrouwen hun mannen het liefst buitenshuis aan het werk. Maar tegenwoordig is er een duizelingwekkende veelheid aan ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles daartussenin.

Terwijl ik naar het Tropenmuseum in Amsterdam loop zie ik tientallen mensen die mij tegemoet komen lopen. Het valt mij sowieso altijd op dat er in Amsterdam veel meer ‘alternatievelingen’ rondlopen dan waar ik vandaan kom. Alsof daar een soort orkaan doorheen is geraasd die alle vooroordelen en onzekerheden heeft meegesleurd.

Nadat ik mezelf bij de ingang van het Tropenmuseum een abonnement bij de BankGiro Loterij heb laten aansmeren door een jongen met een net iets te vlotte babbel, kom ik aan bij de balie. Het gesprek met de vrouw achter de balie, waaruit blijkt dat het verplicht is om een mondkapje op te doen, verloopt iets wat ongemakkelijk door het doorzichtige scherm tussen ons in dat negentig procent van mijn woorden lijkt te laten verdwijnen.

Na eenmaal mijn jas in een kluis te hebben gefrommeld, loop ik het museum in: verrast door het imposante gebouw dat doet denken aan een Romeins badhuis. Op de tweede verdieping is de tentoonstelling ‘What a Genderful World’ te zien. Een tentoonstelling die gaat over mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles ertussenin.

Bijna de gehele tweede verdieping van het museum is onderdeel geworden van de interactieve vertoning. In totaal is de tentoonstelling verdeeld in acht thema’s met bijbehorende vragen, waarbij elk thema een andere kleur heeft. De expositie begint met de vraag: hoe hoor je je te gedragen?, waar de kleur blauw aan is verbonden.

Hoe hoor je je te gedragen?

Bij binnenkomst sta je gelijk tegenover een soort groot photobooth- hok, waar een stem tegen je begint te praten. Je krijgt twee opdrachten: Poseer op de eerste foto vrouwelijk en op de tweede foto mannelijk. Tijdens de tien seconden die ik krijg voordat de eerste foto wordt gemaakt, probeer ik mijn meest sexy gezicht op te zetten, terwijl ik een hand in mijn zij duw. Na de klik verander in mijn pose naar wat in mijn hoofd mannelijk is: een stoere blik met mijn handen over elkaar.

Je gedrag verraadt wat jij denkt over de gendernormen van jouw samenleving. Gedrag, houding, haarstijl, kleding en manier van praten zijn een aantal voorbeelden waaraan je kan zien hoe jij denkt dat je je hoort te gedragen.

Wie bepaalt jouw gender?

Verder lopend naar het volgende thema kom je erachter hoe je een gender wordt. Omgeven tussen allerlei roze attributen wordt er via tekst en video’s vertelt dat je vanaf de geboorte al in een hokje wordt gestopt. Een net geboren meisje geef je roze kleding, en een net geboren jongen geef je blauwe kleding. Andersom zou dit raar zijn, maar waarom? Bepalen jouw geslachtskenmerken ook gelijk jouw gender? Deze laatste vraag roept nog veel discussie op.

Verder gaat de tentoonstelling vooral over hoe jij er zelf naar kijkt. Je wordt aan het denken gezet. Wat vind jij ervan als een man make-up draagt? Of als een vrouw voetbalt? En waarom vind je dat?

Het perfecte plaatje

Het beeld van de samenleving is aan het veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de gender neutrale toiletten, of de LHBTIQ+ gemeenschap waar iedereen zich bij kan aansluiten. Dit zijn voorbeelden van vooruitgang wat betreft de ideeën die men heeft over gender. Maar toch zijn we er nog niet. ‘Wat vind jij ervan als een man huilt? ‘Stoer, triest of grappig?

Tekst: Nikola van Krieken