Al sinds de eerste editie in 2012 zet Amsterdam Light Festival zich actief in om nieuwe generaties te enthousiasmeren voor lichtkunst. Leerlingen uit het primair, middelbaar en voortgezet onderwijs doen mee aan workshops, het Light Lab Technasium of maken onder begeleiding zelf een lichtkunstwerk voor het festival. Een van de belangrijke onderwerpen dit jaar is de strijd tegen kinderarmoede.
Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 vindt de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats, die in het teken staat van vieren en meedoen. Varend op of wandelend langs de Amsterdamse grachten kun je ’s avonds genieten van ruim twintig topwerken: publieksfavorieten en de meest bijzondere lichtkunst van de afgelopen negen edities. Al sinds de eerste editie vindt het festival het heel belangrijk om leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs uit alle stadsdelen van Amsterdam en van allerlei achtergronden te betrekken bij een groot cultureel festival in de eigen stad en kennis te laten maken met (licht)kunst: als kunstenaar en als bezoeker.
Het meisje met de zwavelstokjes
Voor zo’n duizend leerlingen uit het basisonderwijs is het festival deze week al begonnen. In samenwerking met Stichting Nieuwe Helden en Juf op Straat leren zij in drie workshops meer over creativiteit, techniek en licht als kunstvorm. Het thema dit jaar is kinderarmoede, ook in Nederland nog altijd een belangrijk maatschappelijk probleem. Met het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes als uitgangspunt gaan de kinderen in gesprek over kinderarmoede en maken ze samen met kunstenaar Aldo Brinkhoff een kunstinstallatie voor het festival, die het publiek moet aanzetten tot nadenken over het thema en oproept tot actie.
Springplank voor talent
Bij het Light Lab Technasium worden vwo- en havo- leerlingen creatief uitgedaagd na te denken over het maakproces van lichtkunst. Samen met kunstenaar Eibert Draisma bedenken en maken ze een feestelijke lichtslinger die aansluit bij het thema Celebrate Light.Met een specifiek co creatietraject biedt het festival ook een podium aan jonge, opkomende kunstenaars van de Breitner Academie. Onder begeleiding van een curator, light designer en technici van het festival maken geselecteerde studenten een lichtkunstwerk dat op de route wordt tentoongesteld.
Recente reacties