Een verzameling unieke foto’s komt voor het eerst naar Amsterdam. Muhammed Muheisen, tweevoudig Pulitzer Prize-winnaar, en Howard G. Buffett, voorzitter en CEO van de Howard G. Buffett Foundation, ondertekenen de fototentoonstelling ‘Bearing Witness’, een fotografische mozaïek van onvertelde verhalen uit de hele wereld.

‘Bearing Witness’ is een selectie van beelden die zich uitstrekt over drie decennia en 30 landen. Een visuele reis van momenten in de tijd die het leven te midden van chaos, vernietiging, menselijk lijden en de veerkracht van degenen die er middenin beland zijn, laten zien. Zelfs te midden van het conflict stopt het leven nooit, maar gaat het door. De tentoonstelling is een documentatie van belangrijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en zijn vastgelegd in de geschiedenis door de lens van de twee fotojournalisten.

‘Achter mijn foto’s zijn mensen die gedwongen werden hun huizen en hoop, hun families en herinneringen achter te laten en op zoek te gaan naar een nieuw, veilig thuis. Niemand verlaat zijn huis tenzij ze gedwongen worden hun huis te verlaten”, aldus Muhammed Muheisen.

‘Soms voel ik me ongemakkelijk door de tragedies die ik heb gezien en gefotografeerd. Wanneer ik achter mijn lens sta, herinner ik mezelf aan het belang van het documenteren van wat ik getuige ben en dat die beelden harten en geesten kunnen veranderen. Dit is mijn emotionele coping-mechanisme in realtime’, aldus Howard G. Buffett.

‘Bearing Witness’ verspreidt bewustzijn en streeft ernaar stereotypen te veranderen en de stem van de gefotografeerde mensen te verheffen. Dit zijn nooit zomaar foto’s, dit zijn stemmen, dit zijn boodschappen en dit zijn getuigenissen die voor altijd blijven leven.

De fototentoonstelling is van 9 tot en met 20 maart te zien in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126 en is gratis toegankelijk.

Foto: Bearing Witness Amsterdam / Muhammed Muheisen