Dit najaar heeft H.E. Joanna Roper, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland, samen met Keukenhof-directeur Sandra Bechtholt en tuinman Patrick van Dijk de tulipa King Charles lll geplant. In het voorjaar komt deze goudgele tulp tot bloei.

Maar niet alleen in Keukenhof, ook in het Verenigd Koninkrijk zal tulipa King Charles lll tot bloei komen. Via de Nederlandse Ambassade in Londen werden de bijzondere tulpenbollen doorgestuurd naar Herefordshire. Hier zijn de King Charles III tulpenbollen in de tuinen van Longmeadow, van Monty Don en BBC Gardener’s World, geplant.

Ambassadeur Roper: ‘Tulpen zijn misschien wel het bekendste symbool van Nederland en het vernoemen van deze tulp naar Zijne Majesteit Koning Charles III is een prachtig symbool van de nauwe band tussen het VK en Nederland. Ik kijk ernaar uit de tulp in bloei te zien, zowel in mijn eigen tuin als in het wereldberoemde Keukenhof.’

Tulpen verdelaar Hybris is zeer vereerd met de toestemming die hij kreeg een mutant van Tulipa Rejoyce de naam King Charles III te geven. In 1952 is de tulp Queen Elisabeth II geregistreerd bij de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) door P. Nijssen en Sons. P.J. Nijssen, een van de zonen van het bedrijf, was in 1979 ook medeoprichter van Hybris b.v.

De King Charles lll tulp is een mutant van Rejoyce en deze is een mutant van de oorspronkelijke cultivar Lydia. De rassen Lydia en Rejoyce zijn succesvol in de tuin- en de potmarkt. King Charles III heeft dezelfde opbouw van bol tot plant. Alleen de kleur is anders.

De introductie van King Charles lll voor de exportmarkt is te verwachten medio 2027/2028. De tulp is te gebruiken als tuintulp en als pot tulp. Bloemententoonstelling Keukenhof opent haar deuren op 21 maart 2024. Het is dan 75 jaar geleden dat de bloemententoonstelling voor het eerst voor het publiek geopend is. Gedurende de bijna acht weken dat de tentoonstelling open is, zullen meer dan 1,4 miljoen mensen van over de hele wereld de tentoonstelling bezoeken. Keukenhof is dé plek om in het voorjaar te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen en andere bloembollen.

Foto: De Keukenhof