Anna Wijngaarden is een sportieve jongedame. Zo is ze nu actief bij SV Pax in Hoofddorp in de discipline Teamgym en was ze tot vorig seizoen actief als hockeyster bij De Reigers. Een ambitieus doel gaat Anna ook niet uit de weg. Aan het eind van het jaar wil de Haarlemmermeerse op de catwalk staan als bikini fitness atleet. In deze inspirerende blog vertelt ze over haar vorderingen en waar ze zoal tegenaan loopt op de route richting haar doel.

‘Momenteel ben ik op de helft van mijn weg naar de wedstrijd voor bikini fitness atleet. De eerste wedstrijd is onder voorbehoudt in december gepland. De wedstrijden zijn tot 1 september vanwege corona allemaal geannuleerd en dat zorgt ervoor dat het allemaal nog wel erg onzeker is. Ondanks dat loopt mijn schema door en blijf ik doorwerken naar mijn eerste wedstrijd. Mijn vetpercentage is momenteel stabiel rond de 16%, wat heel fijn is, omdat die niet te erg mag schommelen. Het trainingsschema houd ik strak aan, wat inhoudt dat ik momenteel 5 dagen per week train. Het schema is verdeeld in spiergroepen, waardoor er voldoende tijd is om te herstellen’.

In deze periode van mijn weg naar het podium ben ik erg bezig met het opbouwen van spieren. Dat betekent dat ik veel carbs (koolhydraten) moet eten. Momenteel eet ik per dag 3500kcal, wat inhoudt dat ik 1 kilo gekookte rijst/pasta eet per dag. En dan nog noten, eiwit-shakes, kip of vlees, groenten en fruit. Zelf merk ik dat ik daar de meeste moeite mee heb, het is erg veel en mijn lichaam went er niet echt aan. Ondanks dat het moeilijk is, lukt het elke dag wel en dat geeft me extra motivatie om door te gaan.

In de periode van de ‘intelligente lockdown’ was het improviseren met het trainingsschema, omdat je niet alle materialen hebt om te trainen. Gelukkig heb ik met hulp van vrienden elke dag keihard kunnen trainen, waardoor ik niet achter ben gaan lopen op schema.

Doordat het schema en alles eromheen met werken best veel was, had ik besloten 3 weken naar Biscarosse-Plage in Frankrijk te gaan met een vriendin. Dat betekende natuurlijk niet dat ik kon afwijken van mijn voeding en trainingsschema. Voor vertrek naar Frankrijk heb ik mijn bakjes en eiwit-shakes ingepakt om goed voorbereid weg te kunnen. Dat hield in dat ik daar elke 3 dagen mijn eten ging “preppen”(voorbereiden), om elke dag mijn voedingsschema aan te houden. Natuurlijk was dit ontzettend lastig vanwege het feit dat iedereen om je heen eet wat los en vast zit. Voor mij was dit door de goede voorbereidingen uiteindelijk goed te doen, en daarom heb ik het ook volgehouden. De training ging moeilijker, omdat alles met het eigen lichaamsgewicht moest. Door de support van mijn vriendin, die gezellig meetrainde, is het me gelukt om ook dat schema aan te houden.

Mijn tip aan iedereen

Luister goed naar wat je lichaam nodig heeft qua eten. Zorg dat je niet te weinig voeding binnen krijgt, maar voldoende om je lichaam te kunnen laten werken. Eet vooral gezond en laat af en toe een wijntje staan. Wanneer je wilt trainen met een personal coach/trainer, kies er dan een waar je je fijn bij voelt en die luistert naar jouw behoeften. Zorg ervoor dat je per dag voldoende beweging hebt om fit te blijven.