Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijd, de tijd van bezinning en reflectie dient zich weer aan. Museum ANNO heeft verhalen verzameld over onderdrukking in oorlog van oude en nieuwe Zwollenaren. Verhalen om van te leren en door te vertellen. Verhalen om nooit te vergeten.

De Vrijheidsweek van 11 tot en met 16 april staat in het teken van verhalen over onderdrukking in oorlog. De hele week zullen er diverse activiteiten op het programma staan. Niet alleen herdenken wij de Tweede Wereldoorlog met verhalen en foto’s, ook de actualiteit komt aan bod: ingrijpende verhalen van vluchtelingen uit diverse landen. Vluchtelingen van nu en vluchtelingen van vroeger, allen op zoek naar vrijheid en veiligheid. Op de eerste verdieping van het museum zijn objecten te zien die verhalen van deze Zwollenaren illustreren. Het museumcafé maakt tijdelijk plaats voor ‘Het Vrijheidscafé’, waar een zestal podcasts zijn te beluisteren vanaf 11 april.

Ook is het mogelijk om te ‘vluchten met ANNO’, een activiteit die de bezoeker laat ervaren hoe het is om alles achter te laten en te moeten vluchten. Op donderdag 13 april zend ANNO een documentaire uit van Collectie Overijssel: Oorlog in Overijssel. Deze 45 minuten durende documentaire vertelt het verhaal over het verloop van de oorlog in onze provincie en de bevrijding ervan met beelden uit 1940 tot 1945.

Vrijdag 14 april is er een vrijheidsmaaltijd voor publiek in de museumtuin. Deze Vrijheidsweek wordt afgesloten met een Vrijheidsvertelling van Peter Vader en Toos Ligtenberg op zondag 16 april in de museumtuin. 

Foto: Museum ANNO