De 37ste editie van PAN Amsterdam, eclectische beurs voor kunst, antiek en design, vindt plaats van zondag 24 november tot en met zondag 1 december 2024. Locatie is wederom de uitstekend bereikbare RAI op het Europaplein. Verfrissend, dit jaar, is de aanwezigheid van veel nieuwe gezichten. Even zo goed is de aankomende editie mooi in balans: in alle disciplines heeft versterking plaats gevonden. Gezamenlijk vormen de 125 deelnemende antiquairs, kunsthandelaren en galeries dan ook een representatief beeld van de Nederlandse kunstmarkt.

Nieuwe deelnemers

Voor deze 37ste editie verwelkomt PAN Amsterdam maar liefst zestien prestigieuze nieuwkomers waaronder galerie Slewe (hedendaags), galerie Gerhard Hofland (hedendaags) en The Frozen Fountain (design), allen uit Amsterdam; galerie Stylo (vintage posters) uit Bennebroek, galerie Alain Hens (design) uit Antwerpen en Snackers Antiques & Fine Arts uit Maastricht.

Korte sneak preview

Amsterdam Watch Company komt met een extreem zeldzaam horloge van Rolex, de Rolex Padellone #8171. Dit model met maandstand, dag-, maand- en datumweergave, een diameter van 38 mm en als koosnaam Padellone (= frituurpan), verkeert in een uitzonderlijke vintage staat. Ubbens Art presenteert een negentiende-eeuws werk, gesigneerd, gedateerd en in originele lijst, van Carl Sterry: De Centaurs Cyllarus en Hylonome. Nieuwkomer galerie Slewe toont werk van de bekende autodidactische schilder Jan Roeland (1935-2016), nu ook tot en met 3 november te zien in Museum Kranenburgh; verder ook werk op papier van Joris Geurts en Ronald Noorman, en sculpturen van Jan van Munster, Lon Pennock en Michael Jacklin.

Nieuwkomer galerie Stylo komt onder meer met twee vroege affiches van Jan Sluijters (1881-1957). Een hiervan betreft een niet op steen maar op doek getekend en als fotolitho gedrukt ontwerp: Gemälde Ausstellung Holländischer Meister, Kunstsalon Wolfsberg, 1913.

Een van de highlights van nieuwkomer Snackers Antiques & Fine Arts is een stel zeldzame, gesigneerde empire kandelaars, met een hoogte van maar liefst 99 cm. De kandelaars zijn in Parijs gemaakt door Claude François Rabiat (1756-1815), die ook voor het keizerlijk meubeldepot werkte. Nieuwkomer Alain Hens gaat een mix presenteren van sculpturaal collectible design en abstracte na-oorlogse kunst. Bovendien overweegt hij de inzet van enkele belangrijke driedimensionale werken van Bonies uit 1966.

Museum Spotlight

Voor deze 37ste editie richt PAN Amsterdam de spotlights op het Amsterdam Museum. Omdat Amsterdam vanaf 27 oktober 2024 een jaar lang de 750ste verjaardag van de stad viert, mag het Amsterdam Museum, vanuit een eigen stand, dit jubileum op alle mogelijke manieren onder de aandacht brengen. Zo lanceert het museum, in samenwerking met de PAN, een route langs ca. 15 objecten op de beurs die een relatie hebben met de stad Amsterdam.

Over PAN Amsterdam

Dé nationale beurs met een rijk en gevarieerd aanbod van antiek, design, moderne en hedendaagse kunst. Zo’n 125 gevestigde kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders tonen een veelzijdig, hoogwaardig kunstaanbod dat ruim 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat en jaarlijks door meer dan 40.000 kunstkopers en -liefhebbers wordt bezocht. Een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de authenticiteit en kwaliteit van het aanbod. De 37e editie vindt plaats van 24 november tot en met 1 december 2024 in RAI Amsterdam, www.pan.nl.

Foto: PAN Amsterdam