Amsterdam is in Nederland dé plek waar je moet zijn als het gaat om mode. Onze hoofdstad staat zelfs vertegenwoordigd in de lijst met Europese modesteden. Amsterdam is de stad waar alles kan: creatief, vrij, en je moet vooral een beetje lak aan ‘normaal’ hebben! De Nieuwe Kerk en het Amsterdam Museum hebben de handen ineen geslagen voor een bijzonder overzicht van 250 jaar modegeschiedenis in Amsterdamse context.
Hoe is Amsterdam zo’n unieke modestad geworden? Van iconische haute couture en vernieuwende designs tot diverse modestijlen die voortkwamen uit viering en protest – van hippie tot punk. Minirokken, wijde pijpen, sarong en hotpants vliegen je om de oren tijdens deze tentoonstelling genaamd ‘Maison Amsterdam..
Het idee voor deze tentoonstelling is ruim twee jaar geleden ontstaan. Het is een ontdekkingstocht geworden naar wat deze vrijzinnige en creatieve stad heeft betekend op gebied van de ontwikkeling in de mode. De tentoonstelling presenteert 250 jaar mode in een Amsterdamse context, waarbij de stad, mode en vrijheid met elkaar verbonden zijn.
Tijdens de tentoonstelling reis je door verschillende tijden heen, elke tijd heeft een eigen ruimte in de Nieuwe Kerk, waarin de kledingstijl van die bepaalde tijd wordt gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld aan een hele ruimte vol met kledingstukken gemaakt van denim, of waarbij de oude Nederlandse klederdracht tentoongesteld staat.
Verhalen van ontwerpers, makers, dragers en modedeskundigen
Het verbindende element van de tentoonstelling zijn de verhalen van de ontwerpers, makers, dragers en modedeskundigen. De tentoonstelling opent bijvoorbeeld met een videoboodschap van burgemeester Femke Halsema. Hierin vertelt zij dat de ketting die zij op de video draagt veel voor haar betekent. Het is een ketting met regenboogkleurige kralen die de LHBTQ+ gemeenschap vertegenwoordigen. Deze ketting hangt ook in de Nieuwe Kerk.
Via een audiotour worden bezoekers verder door de verschillende ruimtes geleidt, waarbij de ontwerpers of dragers van de kledingstukken een verhaal vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van het item. Mede dankzij hun visie, ervaringen en herinneringen is de tentoonstelling heel erg persoonlijk geworden.
De expositie is in Amsterdamse context, dus worden er plekken als het Vondelpark gepresenteerd. Hier staat een broek tentoongesteld, die lijkt op een rok. Het verhaal achter dit item is dat vrouwen in die tijd in een broek door het vondelpark konden fietsen, terwijl het voor voorbijgangers leek alsof zij een rok droegen (wat destijds moest). Maar ook geeft de expo het uitgaansleven uitstekend weer: Amsterdam heeft nou eenmaal een hoop te bieden wat het nachtleven betreft. Al decennia lang zijn het Rembrandtplein en het Leidseplein belangrijke hotspots in onze hoofdstad. In de jaren vijftig opende er nieuwe uitgaansgelegenheden voor homoseksuelen. Hier werd Amsterdam als vertegenwoordiger van de homo’s geboren.
Thema’s
De nadruk van de tentoonstelling ligt dus op individuele kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid, of juist de onvrijheid. Actuele thema’s als duurzaamheid, gender, vrijheid en diversiteit spelen een grote rol. Kortom, Maison Amsterdam is een ode aan Amsterdam als modestad: de stad waarin je vooral een beetje lak aan ‘normaal’ moet hebben. De expositie is nog tot te bezoeken tot en t/m 3 april 2022.
Tekst: Nikola van Krieken
Recente reacties