Het blijft een grappig gezicht: een stoet kerstmannen, rennend door Hilversum. Tijdens de Santa Run, een initiatief van de Hilversumse Rotary clubs en Run2Day Hilversum, wordt er geld opgehaald voor verschillende goede doelen. Het evenement werd afgelopen weekend voor het eerst sinds corona weer georganiseerd en in totaal voor de vijfde keer. Het was een primeur voor de relatief nieuwe burgemeester van Hilversum; burgemeester Gerhard van den Top. Met een spetterende kerstmuts op stond hij langs de lijn.

‘Go!’

Rond 15.00 uur zijn de eerste deelnemers van de Run bij MOUT aanwezig. MOUT is een populair eetcafé in het centrum van Hilversum, en verzorgt tijdens dit evenement de hapjes en drankjes. Ook kunnen de kerstmannenpakken – waar de deelnemers de route in lopen – hier worden gekocht.  Om 15.30 iir beginnen de inmiddels omgeklede kerstmannen zich op te warmen. Door een grote versterker op het Marktplein klinkt een stem die de warming-up verzorgt. Na een half uur is iedereen – ondanks de vrieskou – flink opgewarmd en zijn de deelnemers klaar voor de start. Om 16.00 uur klinkt het verlossende woord: “Go!” Langzaam beginnen de kerstmannen aan de drie kilometer lange route die door het centrum is afgezet. Langs de route staan verkeersregelaars en hekken waarachter tientallen toeschouwers staan en roepen als hun kerstman voorbij holt.

Glühwein en warme choco

De start en de finish zijn beide Foodhall MOUT, waar een speciaal gedeelte op het terras is gereserveerd voor de sportieve kerstmannen. Twintig minuten na de start komt de eerste over de finish. Voor de volwassenen staat er gratis glühwein klaar en voor de jongere deelnemers is er warme chocolademelk. Ook zijn er oliebollen.

Present in praktijk

Met het hardlopen wordt er geld opgehaald voor twee goede doelen. Het bedrag hiervan wordt na de Run uitgereikt. In totaal is er 4500 euro opgehaald. De helft van de opbrengst gaat naar ‘Present in praktijk’: ‘Wij staan voor een nieuwe start’, vertelt Pieter Jongbloed, algemeen bestuurslid van Stichting Present Hilversum. ‘Present vervult graag die brugfunctie tussen helper en hulpbehoevende. Wij brengen mensen bij elkaar. Door het organiseren van ontmoetingen wordt de Present beweging van omzien naar elkaar in Hilversum versterkt.’

Door middel van vrijwilligers wil de organisatie mensen een nieuwe start geven. Dit kunnen kleine gebaren zijn: van een muur schilderen tot tuinieren en van energietoeslagen doneren tot eenzame ouderen aan jongeren verbinden. Om deze initiatieven mogelijk te maken is er naast genoeg vrijwilligers, uiteraard geld nodig. ‘Met het ingezamelde geld worden de ontmoetingsprojecten voor Hilversummers in kwetsbare situaties gerealiseerd. Denk aan het van een huis een thuis maken voor een dakloos iemand die een huis toegewezen krijgt of het vieren van een verjaardag voor kinderen in armoede’, vertelt Wietske Schaap, relatiemanager bij Stichting Present.

De opbrengst van de Santa Run komt volgens de organisatie zeker goed terecht en zal vooral in dit soort initiatieven worden gestoken.

De Nierstichting

De andere helft van de opbrengst gaat naar de Nierstichting. Om dialyse (een bepaalde behandeling voor nierfalen) voor alle nierpatiënten mogelijk te maken, werd in 1968 de Nierstichting opgericht. Nu is dialyse toegankelijk voor alle nierpatiënten, maar ook vandaag de dag nog moeten patiënten hun leven afstemmen op hun dialysebehandeling. ‘Wij willen dat graag veranderen. Zodat een behandeling zich afstemt op het leven van de patiënt, die daarmee een deel van zijn vrijheid terugkrijgt. Want als je aan een nierpatiënt vraagt wat hem of haar het meeste dwars zit, dan is dat gebrek aan autonomie en zelfstandigheid’, aldus de Nierstichting.

Feestelijke afsluiting

Ook geeft de burgemeester na het uitreiken van de cheques een dankwoord aan de Hilversumse Rotary clubs, Run2Day Hilversum en de goede doelen. ‘Het was erg fijn dat burgemeester Van den Top op deze manier nog aandacht aan ons besteedde’, vindt Jongbloed. De sportieve dag wordt feestelijk afgesloten met een DJ. Op het overdekte terras draait hij in zijn winterjas de beste plaatjes tot in de late avond.

Tekst en foto: Nikola van Krieken