De internationale zeilbond World Sailing heeft Kiran Badloe genomineerd voor de verkiezing van de Rolex Zeiler van het Jaar. De sympathieke 27-jarige windsurfer pakt namelijk de Triple in 2021: Badloe wordt olympisch kampioen, voor de derde keer wereldkampioen en wint zijn tweede Europese titel. Het Watersportverbond roept zoveel mogelijk fans op, om voor 2 december, op ‘Airbender’ te stemmen.

Deze belangrijke internationale prijs is nog nooit door een Nederlandse man gewonnen. De laatste Nederlandse vrouwelijke winnares was Carolijn Brouwer in 2018. Badloe hoort op 2 december tijdens een digitale uitreiking of hij deze eretitel daadwerkelijk wint. Zelf zit Badloe op dat moment op Aruba met de andere TeamAllianz windsurfers waar ze een trainingskamp hebben op de IQFoil, het nieuwe olympische board voor Parijs 2024.

Nominatie

De 146 nationale bonden en 119 zeilklassen, allen leden van World Sailing, hebben een recordaantal van 39 atleten genomineerd voor de Rolex World Sailor of the Year Awards 2021. Deze 39 atleten vertegenwoordigen in totaal 19 landen. Deze nominaties zijn geselecteerd door een deskundige negenkoppige jury, onder wie vijf voormalige winnaars van de World Sailing Award

Online publieksstemming

Het is vervolgens aan de fans, die online mogen stemmen, om de winnaars te bepalen. Dat kan tot donderdag 2 december 16.00 uur. Het Watersportverbond roept op om op de Airbender, zoals Badloe door het leven ging tijdens de Olympische Spelen, te stemmen. In de afgelopen jaren is de prijs uitgereikt door de World Sailing Presidents of Honour zoals HM Koning Harald van Noorwegen, HM Koning Constantijn, ZKH Kroonprins Frederik van Denemarken en andere gerenommeerde zeilers.

Foto Watersportverbond/ Joao Costa Fereira