De eerste passen zijn gezet en de wand is niet meer wit. Afgelopen zaterdag opende Alioune Diagne, ook bekend als Lune Diagne, zijn atelier in Stedelijk Museum Kampen. Tot en met 18 juni werkt hij hier dansend en schilderend aan een muurschildering waarop zijn woonplaats Kampen en geboortestad Saint-Louis samenkomen.

Alioune Diagne komt uit Senegal en woont en werkt sinds 2017 in Kampen. Als danser, choreograaf en beeldend kunstenaar brengt hij allerlei kunstvormen samen. Dat doet hij dicht bij huis, bijvoorbeeld bij de Stadsgehoorzaal en Quintus, maar ook wereldwijd. Hij staat internationaal bekend om zijn bijzondere producties waarin hij verschillende werelden aan elkaar verbindt.

Dansen, schilderen en praten

In de komende maanden heeft Alioune zijn eigen atelier op zaal in Stedelijk Museum Kampen. Hij maakt een muurschildering waarop hij Kampen en Saint-Louis bij elkaar brengt. Hoewel deze plaatsen verschillend lijken, vindt Alioune dat ze veel gemeen hebben. Door hierover tijdens het dansen en schilderen met het publiek in gesprek te gaan, geeft hij zijn werk extra betekenis.

Aan het denken zetten

Aliounes tentoonstelling vormt een mooie aanvulling op de huidige tentoonstelling Secret Garden. ‘Allebei gaan ze over onze invloed op de wereld om ons heen’, zegt Nynke van der Wal van Stedelijk Museum Kampen. ‘Door op een creatieve wijze verhalen te vertellen, laat Alioune je op een andere manier naar culturen kijken. Zo zet hij je aan het denken: waarom doe je de dingen zoals je ze doet?’

The Gallery

Het atelier van Alioune Diagne is gevestigd in The Gallery, een intieme zaal op de tweede verdieping van Stedelijk Museum Kampen. Bezoekers van het museum kunnen Alioune op woensdag, vrijdag en zaterdag aan het werk zien. Het atelier is dan van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Elke eerste woensdag van de maand hebben bezoekers gratis toegang.

Foto: Stedelijk Museum Kampen