Anderhalf jaar geleden startte de kaartverkoop voor de tour van zangeres S10. Maar door corona konden de concerten van de tour toen niet doorgaan. Op donderdag 12 augustus 2021 ging de tour alsnog van start, en deze trapte S10, samen met haar producer Sim Fane, af in Paradiso.

Psychisch verleden

Stien den Hollander, artiestennaam: S10, maakte vier jaar geleden diepe indruk toen zij haar slaapkameralbum ‘Antipsychotica’ uitbracht. Met nummertitels als ‘Van Kant’ en ‘Psychoses’ is zij open over haar psychiatrische verleden. De zangeres/ rapper is pas 20 lentes jong, maar heeft al een heel leven achter de rug. Gesloten inrichting na gesloten inrichting, pogingen tot zelfdoding, depressies en stemmen in haar hoofd. In de documentaire ‘Storm om mij heen’ wordt het artiestenleven van S10 in combinatie met haar psychische problemen in beeld gebracht.

De pijn in haar muziek is tastbaar, daardoor behoort het tot de meest intense muziek die ooit in Nederland is verschenen. Muziek maken geeft haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. Haar muziek is een soort dagboek, waarin ze haar diepste gedachten durft uit te spreken.

Met haar nieuwste album ‘Vlinders’, zette S10 zichzelf in Nederland op de kaart als beginnend artiest. Vanaf dat moment schoof ze aan bij verschillende talkshows, en werd ze zelfs genomineerd voor de Edison Pop 2021. Zoals de titel ‘Vlinders’ doet vermoeden, gaat het stukken beter met S10 dan in haar verleden. ‘Sinds een dag of twee aangenaam verdoofd, smoorverliefd op jou,’ zingt ze – verwijzend naar Doe Maar – in het nummer ‘For Days’.

Paradiso

De grote zaal van Paradiso stroomt vol met mensen tussen de 16 en 25 jaar oud, die allemaal komen om S10 te zien optreden. Er zijn i.v.m. corona stoelen neergezet, waardoor iedereen gedwongen is te gaan zitten. Ook op het balkon konden mensen gaan zitten. Via de app van Paradiso kan je drankjes bestellen. Zodra deze drankjes klaarstaan bij de bar, krijg je een melding. Om 19:00 gaan alle lichten uit, en komen haar producer en gitarist het podium op. Het concert begint met een muziekspel tussen de elektrische gitaar, en de draai set van de producer. De melancholische muziek wordt in de zaal weerkaatst. De klanken dringen bij iedereen door tot in de ziel, wat zorgt voor een muisstille zaal gevuld met kippenvel.

Na een paar minuten komt S10 op, en zingt ze een liedje uit haar nieuwste album ‘Vlinders’. Na haar eerste nummer neemt ze een slok, en vertelt ze hoe blij ze is dat ze eindelijk weer kan optreden. Ook verzoekt ze het publiek namens Paradiso allemaal te blijven zitten op onze stoelen i.v.m. de coronamaatregelen. Maar: ‘Als ik vraag helemaal ham te gaan op de muziek, moeten jullie dat doen!’, zegt S10 lachend tegen haar publiek. En helemaal ‘ham’, oftewel helemaal losgaan, ging het publiek. Vooral als ze na anderhalf uur haar concert afsluit met een nieuw nummer dat binnenkort uitkomt. De zangeres en haar producer en tevens beste vriend, Sim Fane, zijn naar Stockholm geweest om nieuwe muziek te maken. Dat vertelt ze terwijl ondertussen de spectaculaire lichten en laserstralen aangaan. Van deze nieuwe muziek geeft zij een voorproefje. De stijl van het nummer is totaal anders dan dat we van haar gewend zijn. Een nieuw album is dus coming soon….

S10 komt met haar ‘Vlinders’ albumtour nog naar Venlo, Zwolle, Rotterdam, Enschede, Brussel en Eindhoven.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: Pixabay