Eind maart 2020, aan het begin van de lockdown, initieerde het Bijbels Museum samen met de Westerkerk Amsterdam en kunstenaarscollectief The Turn Club de Open Call Nieuwe Aarde: verbeeld je visioen. Ruim 260 kunstenaars stuurden werk in. In een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was, waren (en zijn) 90 inzendingen online te zien op www.nieuweaarde.nu.

De 12 meest spannende, bijzondere, inspirerende kunstwerken zijn nu vanaf 31 oktober tot en met 11 december voor publiek te zien in de tentoonstelling Nieuwe Aarde: 12 visioenen in de Westerkerk Amsterdam. Entree gratis, reserveren verplicht, max. 30 mensen per tijdslot, via https://bit.ly/34BZcZH.

Nieuwe Aarde toont nieuw gemaakt en bestaand werk van Margriet van Breevoort, Oussama Diab, Rinske van Dijk, Jet van Helbergen & Judith Scholte, Rieteke Hoogendoorn, Pavèl van Houten, Felipe van Laar, Sarah van der Lijn, Lego Lima, Jeanne Rombouts, collectief We Sell Reality en Zindzi Zwietering. De organisatoren hopen met deze zeer afwisselende tentoonstelling bezoekers in het hart te raken,  te confronteren,  te inspireren en te bemoedigen. En te laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van verandering.

Nieuw Aarde is een tentoonstelling waarin kunstenaars laten zien welke wegen zij zien voor een nieuwe wereld na covid-19. Een wereld waarin natuur en techniek zijn samengesmolten, waarin ongedocumenteerden wél zeggenschap hebben over hun leven, en waarin een regen van bewustzijn op de aarde neervalt, zodat de mensheid begrijpt wat hem te doen staat.

Lunchbijeenkomsten

Bij de tentoonstelling organiseert het Bijbels Museum drie laagdrempelige lunchbijeenkomsten. Op 4, 11 en 18 november, telkens van 13.00 – 13.30 uur, gaan deelnemende kunstenaars in de Westerkerk met elkaar en het publiek in gesprek over hun werk o.l.v. Merlijn Twaalfhoven, Herman Koetsveld en Carolien Croon. Organist Evan Bogerd speelt aan het slot van elk gesprek improvisaties gebaseerd op het werk van de aanwezige kunstenaars. Entreeprijs 5,00 per persoon. In verband met corona is reserveren verplicht via https://bit.ly/34BZcZH Reserveren aan de deur is ook mogelijk:

4 november 13.00 uur – Felipe van Laar & Zindzi Zwietering

11 november 13.00 uur – Pavèl van Houten & Judith Scholte en Jet van Helbergen

18 november 13.00 uur – Rinske van Dijk & collectief We Sell Reality

De tentoonstelling Nieuwe Aarde is een samenwerking van het Bijbels Museum, Westerkerk Amsterdam en The Turn Club, mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds Kerk en Wereld, Wessel Zwartsenberg Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Foto: Bijbels Museum