Het coronavirus verspreidt zich nog steeds en dit zorgt ervoor dat de maatregelen niet verder worden versoepeld. De anderhalve meter samenleving blijft voorlopig zoals het is, en (grote) events mogen nog steeds niet plaatsvinden. Eén van de vele gevolgen is ook dat de Pride in Amsterdam dit jaar niet volgens de gebruikelijke, uitbundige manier wordt gehouden. Wel is er een alternatieve corona-Pride.

Pride Amsterdam is een jaarlijks festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Regenboogvlaggen zijn door de hele hoofdstad te zien en er varen tientallen boten door de grachten met verklede mensen en muziek. Het is elk jaar weer een groot feest met kleurrijke inwoners van Amsterdam en duizenden toeristen.

Alternatieve Pride: met afstand en online

Dit jaar gaat de Pride er dus anders uitzien. Festivalgangers kunnen door het coronavirus niet als vanouds bijeenkomen bij de grachten om feest te vieren, maar er zijn wél vele andere alternatieven bedacht door de organisatie. Zo is er van zaterdag 25 juli t/m zondag 2 augustus de ‘Find al flags tour.’ Deze kan worden gelopen als alternatief voor de Pride Walk. Bezoekers kunnen vanaf het Homomonument bij de Westerkerk zelfstandig een 5 kilometer lange route lopen langs alle vlaggen die de Pride-community vertegenwoordigen.

Ook is de Pride Amsterdam een unieke samenwerking aangegaan met: SALTO, OUTtv en verschillende telecomproviders. Zij maken mogelijk dat Pride-TV in heel Nederland negen dagen lang (van zaterdag 25 juli t/m zondag 2 augustus) gratis te zien is. ‘Pride TV wordt door de LHBTI-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) zelf gemaakt. 24 uur per dag live programma’s, muziek, documentaires en reportages over de aangepaste festiviteiten. In korte tijd is een prachtige Pride-programmering gemaakt’, laat Pride Amsterdam weten.

Demonstreren tijdens corona

Er zijn de afgelopen tijd meerdere demonstraties geweest met anderhalve meter afstand tussen demonstranten met mondkapjes. Ook 1 augustus is er een nieuwe demonstratie op het Museumplein waarbij men zich aan deze coronamaatregelen houdt. De oproep van de demonstratie luidt als volgt: STOP HET GEWELD! Dit is een oproep aan de regering om meer te doen tegen anti-LHBTI-geweld. ‘We willen een land waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn’, aldus Pride Amsterdam.

Voor meer informatie over de Pride: https://pride.amsterdam

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: pxhere.com