Zondag 17 oktober kwam er na 3.5 maand een einde aan de 7e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. Vanwege de coronapandemie was lang onduidelijk of de beeldenroute op de lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam- Zuid van start kon gaan. Uiteindelijk opende de gratis tentoonstelling in de openbare ruimte zes weken later dan gebruikelijk, aan het begin van de zomervakantie, en sloot in de herfstvakantie.

ARTZUID- initiatiefnemer Cintha van Heeswijck is zeer tevreden over het verloop van deze 7e editie: ‘Ondanks de beperkingen vanwege de coronamaatregelen, hebben we kunstliefhebbers, Amsterdammers, jong en oud, een zomerlang aansprekende kunst in de openbare ruimte kunnen bieden. En daar is volop gebruik van gemaakt. De ‘democratisering van de openbare ruimte’, een fenomeen dat tijdens de lockdownperiode spontaan ontstond, zagen we op ARTZUID in alle glorie verder opbloeien. Onze open ontmoetingsplaats van kunst openbaarde zich als een plek om ‘veilig’ samen te zijn. Het doet goed om te zien dat de beelden daadwerkelijk aanleiding waren voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken en vaak tot discussies leidden en nieuwe inzichten.’

Gastcurator Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie en kasteel Het Nijenhuis, stelde samen met Van Heeswijck-Veeger de route samen. Onder de titel ‘Imagine’ bood ARTZUID 2021 het podium aan 55 hedendaagse kunstenaars die hun engagement met de wereld om hen heen tonen in zowel activistische als beschouwende kunst. Het socialistische gedachtegoed en werk van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop, die begin 20e-eeuw honderden beelden in Amsterdam vervaardigde, vormde de inspiratiebron voor het thema. De ‘Dwaaltocht door Imagine’ voerde langs 70 overwegend figuratieve en expressieve beelden, bracht de bezoekers over de hele wereld en verhaalde over persoonlijke geschiedenissen van de kunstenaars. In goed bezochte Artist Talks gingen verschillende kunstenaars dieper in op hun werk en drijfveren. De bekende Britse kunstenaar Marc Quinn kwam speciaal een middag naar Amsterdam om zijn charity-project ‘100 Heads’ toe te lichten. Tien van deze portretten van voormalige vluchtelingen behoorden tot de eyecatchers op ARTZUID 2021.

Onder invloed van de coronamaatregelen kwamen dit keer vooral bezoekers uit eigen stad en land. Vrijwel alle dagen was het ‘gezellig druk’ en wandelden of fietsten duizenden belangstellenden in groepjes langs de uitgestrekte route op de Apollolaan, Minervalaan, Stadionplein en Zuidas. Rondleidingen met professionele kunsthistorici waren enorm in trek en scholen uit alle stadsdelen bezochten de route met speciaal ter beschikking gesteld lesmateriaal. Opvallend was de toename van het aantal bezoekers aan het door vrijwilligers gerunde Infopaviljoen op de Minervalaan. 

ARTZUID en kunsteducatie

In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. Tijdens die wekelijkse kunstkampen gaan ze onder deskundige leiding aan de slag met allerlei vormen en materialen, maken hun eigen kunstwerken en worden ze meegenomen in het verhaal achter de kunstwerken op de route. Voor Cintha van Heeswijck is de jeugd een enorm belangrijke doelgroep: ‘Dankzij ARTZUID groeit er nu een generatie Amsterdamse kinderen op met het besef van kunst in de openbare ruimte. Ze leren beter om zich heen te kijken en waarderen en respecteren de kunstwerken, ook al blijven sommige werken altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht houden als spelobject.’

Sponsor- en samenwerkingspartners

Naast bruiklenen uit binnen- en buitenland werd aan een aantal kunstenaars opdrachten verleend dankzij steun van het Mondriaanfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Zuid en sponsors. Voorts was er substantiële ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij, de gemeente Amsterdam, de Zuidas, de Vrienden van Art Zuid, de Ondernemende bewoners uit Zuid, familiestichtingen en particuliere en zakelijke donateurs. Daarnaast droegen in het bijzonder de ruim honderd buurtvrijwilligers bij aan de totstandkoming van ARTZUID 2021. Met hun tomeloze inzet zorgden zij onder leiding van An Bastiaans voor een vlekkeloze dagelijkse organisatie in en rond het Informatiepaviljoen.