Het Grachtenfestival 2021 is van start. Het tiendaagse muziekfestival is dit jaar op meer dan 90 locaties door heel Amsterdam. Van de oude klassiekers tot de nieuwste hotspots. Ook maken we dit jaar een uitstapje naar Lelystad en Almere. In totaal zijn er 224 voorstellingen waarvan er 12 in première gaan tijdens het festival, met in totaal ruim 400 musici. Het festival loopt van 13 tot en met 22 augustus 2021.

Openingsavond

De prachtige grote zaal van Pathé Tuschinski was vrijdagavond de locatie voor de officiële start van de 24e editie. Onder regie van Jorinde Keesmaat stelde programmeur Lestari Scholtes een concert samen waarin diverse hoofdrolspelers van dit jaar de diversiteit van het festival belichaamden. Centraal stond het festivalthema van dit jaar: Luister! Muziek als protest. Musici zoals de Artist in Residence Shin Sihan traden op met de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs: Jelmer de Moed, Yang Yang Cai en Alexander Warenberg. Net zoals jazz-talent Luyi van der Lingen en Lucas Santana en zijn band, ud-speler en componist Nawras Altaky en Alexander de Bie die met zijn orgelspel de zaal betoverde.

Coronaproof

Met steun van velen is er ook dit jaar een manier gevonden om coronaproof en op veilige wijze voor bezoekers en musici concerten te organiseren. Van vermaarde componisten tot nieuwe muziekvoorstellingen en van klassiek tot jazz uit alle werelddelen; er is voor elk wat wils. Zoals men van het Grachtenfestival gewend is, en dus ook dit jaar, waarin we dankzij de anderhalve meter afstand alsnog ruim 200 concerten kunnen organiseren voor een live publiek. 

Naast deze concerten, kan iedereen vrijwel elke dag een concert gratis via livestream bijwonen en zijn er 15 besloten concerten georganiseerd voor bewoners, bijvoorbeeld van appartementencomplexen, hofjes en zorgcentra. De organisatie raadt aan de Grachtenfestival-app (GRCHTNFSTVL) te downloaden. Hierop is per dag zichtbaar hoeveel kaarten er nog beschikbaar zijn voor welke concerten en hoe ver deze fysiek plaats vinden van de eigen, huidige locatie.

Foto: Melle Meivogel