Ook senioren hoeven tijdens de sportactiviteiten geen afstand meer te houden, waardoor het organiseren van reguliere trainingen en wedstrijden per 1 juli weer mogelijk zijn. Zoals voor vele andere atleten stond het seizoen 2019-2020 volledig in het teken van olympische kwalificatie en natuurlijk de Olympische Spelen in Tokyo deze zomer. Zo ook voor de waterpolodames. In januari speelden wij nog het EK in Boedapest, waar helaas de kwalificatie voor de Olympische Spelen nog niet werd afgedwongen. Na een weekje rust startte wij de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi, wat half maart in Triëst (Italië) gespeeld zou worden. Door de uitbraak van het virus en de snelle verslechtering van de situatie in Italië werd het toernooi uitgesteld en iets later bleek dat de olympische droom dit jaar helemaal geen werkelijkheid zou worden. Als waterpolselectie gingen wij zo een bijzondere periode in. Voor het eerst kreeg niet de sport, maar de gezondheid, de zorg en de veiligheid van iedereen binnen, maar vooral ook buiten ons team prioriteit. 

Zonder competitie of andere activiteiten in wedstrijdverband op korte termijn werd voor de selectie een programma opgezet om de zogenoemde coronaperiode zo fit mogelijk door te komen. Met gehuurde bestelbusjes werden alle nodige attributen bij onze thuisadressen afgeleverd. Alle speelsters werden voorzien van een spinningsfiets, gewichten, een medicine bal, dumbles, TRX-banden en natuurlijk een waterpolobal. Bij iedereen werd de woonkamer, achtertuin, het balkon, of een combinatie van allen, omgetoverd in een tijdelijke sportaccommodatie. Maar zelfstandig trainen is niet eenvoudig en zeker niet als echte teamplayers. Daarom begonnen wij elke dag gezamenlijk om 9:00 uur met een zoommeeting. Onder leiding van onze strength and conditioning coach werd er dan een krachttraining gedaan, gevolgd door een stukje balbehandeling en stabiliteit met onze assistent-coach. Om ook ons duurvermogen op pijl te houden, bestond de middagactiviteit uit 1 à 2 uur fietsen, spinnen, hardlopen of skeeleren. Daarnaast werd er geregeld een (online)teammeeting georganiseerd met zowel de staf als de speelsters. We spraken over dingen die ons bezig hielden gedurende deze bijzondere periode. Wat vind je lastig? Heb je ergens hulp bij nodig? Of heb je juist nieuwe uitdagingen of activiteiten ontdekt waar je plezier uit haalt? Op die manier probeerden we op de hoogte te blijven van wat er in ieder zijn leven speelde of veranderd was.

Na de heropening van de zwembaden konden eindelijk de gezamenlijke water- en krachttrainingen weer van start gaan. Met de nodige aanpassingen is het programma in Zeist op een veilige manier, op 1,5m afstand, weer hervat. Een fysieke scan (oftewel zwemtest) toonde aan dat het fysieke verval binnen het team zeer beperkt is gebleven. Het is mooi om te zien dat wij als sporters in staat zijn om ook in eigen omgeving gedisciplineerd te trainen! Ondertussen trainen wij weer 5 dagen in de week en wisselen we de trainingen in Zeist af met zwemtrainingen in open water. Over het weer opstarten van de nationale en internationale competities is nog veel onduidelijk. We kijken er in ieder geval naar uit om weer verder richting ons olympische doel te werken en wedstrijden te spelen.

Bente Rogge, speelsters Nederlandse waterpoloselectie

Fotobijschrift: Bente (links) met haar zusje Lieke