Door de jaren heen komen we steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af te staan. Juist daarom is het belangrijk dat nieuwe generaties zich ook bewust blijven dat we onze vrijheid samen moeten koesteren én beschermen. Want helaas zien we nog steeds oorlogssituaties die laten zien hoe kostbaar vrede is. Daarom worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom de boodschap ‘Vrijheid maken we samen.’ Zo herdenken we op 4 mei tijdens het Herdenkingsconcert, en vieren we op 5 mei de vrijheid met diverse thematische activiteiten op het festival Bevrijdingspop.

Vrijheid maken we samen

Dit jaar deelt Bevrijdingspop Haarlem de boodschap ‘Vrijheid maken we samen’. Deze boodschap is de kern van het festival, het verbindt de organisatie met het publiek en versterkt onze toewijding aan vrijheid. Samen met de artiesten vieren we niet alleen Bevrijdingsdag; we beleven het. We interpreteren vrijheid in haar volle omvang: de vrijheid om onszelf te zijn, om een stem te laten horen en ons leven te leiden met een openheid en respect voor de ander. Ook in de programmering komt dit regelmatig terug.

Herdenken op 4 mei

Het Herdenkingsconcert vindt plaats op donderdag 4 mei om 20.30 uur op het terrein van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. Naast het optreden van het Kennemer Jeugd Orkest en Sue the Night, zullen twee sprekers een speech geven die passen bij het thema van het concert ‘Liefde in tijden van oorlog’. Nadieh van Duin vertelt het verhaal van Ome Kees; een jongeman uit Haarlem die naar een werkkamp in Duitsland moest. Michel Veering vertelt het aangrijpende liefdesverhaal van zijn ouders, de Haarlemse Jan en de half-Joodse Therese uit Oostenrijk die elkaar ontmoetten in Dresden.

Samen vieren op 5 mei

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen bij Hotel de Wereld het Bevrijdingsvuur ontstoken. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Op 5 mei ontsteekt fakkeldrager Roland de Rooij om 12.45 uur het Bevrijdingsvuur. Bevrijdingspop Haarlem heeft Roland dit jaar aangewezen als een van de veertien verschilmakers van alle Bevrijdingsfestivals door het hele land. Hij is ook een van de oprichters van Stichting Keti Koti Haarlem. Daarnaast is Roland al vanaf de eerste editie van Bevrijdingspop betrokken bij ons festival. Tijdens het 5 voor 5 moment wordt er traditiegetrouw om 16.55 uur op alle Bevrijdingspodia vijf minuten lang stilgestaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit jaar doen we dat samen met de jonge Haarlemse rapper Notulist. Hij brengt een zelfgeschreven nummer over vrijheid ten gehore.

Vrijheid maken we samen op het Vrijheidsplein

Nieuw dit jaar op het terrein van Bevrijdingspop is het Vrijheidsplein, gelegen op het Vlooienveld bij Ingang B. Dit nieuwe plein is van 12.00 tot 19.00 uur het dynamische hart voor jongeren. Een bruisende plek waar vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan en natuurlijk de vrijheid wordt gevierd! Dit doen we samen met verschillende DJ’s van Haarlemse bodem en nieuw talent van Hogeschool InHolland.

Naast het podium is er een uitgebreide randprogrammering waar vrijheid gevierd wordt. Zo hebben we samen met Young Impact een Young Impact Zone gerealiseerd, waar we jongeren de gelegenheid bieden positieve impact te maken op hun eigen leven én dat van anderen. Ook dit jaar vind je de Join Us Hang-Out op het Vrijheidsplein. In samenwerking met Odido bieden we jongeren een fijne en veilige plek om naar ons festival te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Op deze manier bieden we ook eenzame jongeren de mogelijkheid om de vrijheid te ervaren om naar een festival te komen.

Activiteiten op het Kinderfestival

Bevrijdingspop Haarlem vindt het belangrijk dat ook onze jongste generatie zich bewust wordt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden zijn er verschillende activiteiten op het Kinderfestival. Zo is er het Verzetsmuseum Junior op Wielen en op het podium staan de Erfgoeddragers die op indringende wijze de verhalen van Erfgoedgevers, mensen die de oorlog als kind hebben meegemaakt, vertellen.

Andere vrijheidsprojecten

Gedurende de dag is op de schermen bij het Odido Hoofdpodium de animatie ‘Fashion For Freedom’ te zien, gemaakt door studenten van de HKU. De studenten hebben in co-creatie een animatie gemaakt waarin hun visie op vrijheid centraal staat. Ook dit jaar heeft Bevrijdingspop Haarlem de handen ineengeslagen met het Noord-Hollands Archief om bezoekers te laten stilstaan bij de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van unieke archiefbeelden van het Noord-Hollands Archief heeft Bevrijdingspop Haarlem een 7 meter lange tijdlijn gecreëerd die te zien is op diverse plekken van het festivalterrein. Deze tijdlijn geeft een overzicht van een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, zowel in Haarlem als in Nederland en Europa. Loop langs de tijdlijn en kom dankzij de indringende foto’s en korte uitleg meer te weten over deze gebeurtenissen.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Om jongeren meer bewust te maken van vrijheid heeft Bevrijdingspop Haarlem aan leerlingen van Spaarne College en Montessori College Aerdenhout gevraagd om te laten zien wat dit onderwerp voor hen betekent. De beide scholen hebben hiervoor drie grote banners ontvangen die zij naar eigen inzicht mochten vullen. Deze banners zijn te bewonderen op een centrale plek op het terrein, vlakbij Hoofdingang A.

Bezoekers van Bevrijdingspop op 5 mei worden ook uitgenodigd om zich uit te spreken over wat vrijheid voor hen betekent. Verspreid over het terrein hangen er lege banners met stiften, waar we bezoekers de mogelijkheid bieden te laten zien wat vrijheid voor hen betekent.

Foto: Jurriaan Callenbach