Van 12 tot en met 21 augustus 2022 vindt de 25e editie van het Grachtenfestival plaats. “Dat het festival dit jaar 25 jaar bestaat, vieren we door wel 90 concerten gratis aan te bieden, verspreid door heel Amsterdam en daarbuiten. Want wie jarig is, trakteert’ , aldus directeur Marie-Luce Bree.  Op 25 juni start de kaartverkoop voor de overige 110 concerten.

Het Grachtenfestival

Het Grachtenfestival viert haar jubileum deze zomer tussen 12 en 21 augustus op verschillende manieren. Met grote trots presenteren we hierbij een divers programma van ruim 200 concerten op 120 locaties met bijna 600 musici. In het aanbod van dit jaar zitten natuurlijk de geliefde musici, reeksen en componisten, maar ook diverse nieuwe ensembles en composities, van klassiek tot moderne jazz, met musici en inspiratie van over de hele wereld.

Met dit jaar een gratis toegankelijk openingsconcert aan de Sloterplas, waarin Artist in Residence cellist Alexander Warenberg speelt, evenals de 3 genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs en de band Dafa.

Ook het slotconcert belooft een groot spektakel te worden. Een van de beste festivalbands van dit moment, Jungle by Night, zal een spetterend optreden geven vanaf een ponton aan de Nieuwmarkt. We sluiten af met een echte Amsterdamse band voor alle fans van funk, jazz en grootse live optredens.

Jubileumconcerten

Er zijn diverse bijzondere jubileumconcerten, waarin we een beetje terugkijken, maar vooral veel vooruit. Zoals het concert De Sterren van Morgen, op 18 augustus in De Duif. Of juist een concert met musici die al jaren optreden op het festival tijdens het jubileumconcert in ITA op zaterdag 13 augustus.

Nieuwe locaties

Dit jaar zijn er spectaculaire nieuwe locaties, zoals de Passage onder het Rijksmuseum, waar Alexander Warenberg op 13 augustus speelt en de Johan Cruijff ArenA met TNO Jazz Club Celebration op 15 augustus. Speciaal voor dit concert heeft TNO een jazzband samengesteld met 8 gevestigde musici onder muzikale leiding van Bnnyhunna. Alsof dat nog niet genoeg is zal de band begeleid worden door een waar Gospelkoor en zullen er enkele muzikale gastartiesten hun opwachting maken. We verklappen nog niks, maar dit concert wil je niet missen!

Premières

Paradiso en Grachtenfestival slaan de handen ineen voor de uitvoering van het nieuwe werk ‘Holding Hands’ van saxofonist, multi-instrumentalist, zanger, songwriter en producer Tim Wes. Hij heeft van het Grachtenfestival de Compositieopdracht 2022 gekregen en liet zich tijdens het maakproces inspireren door het concept uomo universale: de mens die zich op alle fronten ontwikkelt tot een complex, multidisciplinair wezen.

Wonderbaarlijke animaties en betoverende muziek! In ‘Small World’ wordt jong en oud meegenomen in de wereld van Josh de Muis, die zich door de grote wereld beweegt, en steeds wildere avonturen meemaakt. Een zinderende animatiefilm mét livemuziek van de opkomende componist Camiel Jansen, uitgevoerd door het vermaarde Asko | Schönberg Ensemble onder leiding van Clark Rundell. Te zien in Zaal 1 van Eye Filmmuseum.

Er zijn in totaal 10 stukken die hun première beleven tijden het festival, waaronder nieuwe composities in de reeks Opus Novum en bij de Vertelconcerten, in de genres jazz, klassiek en opera. In de series Jong Talent in de Oude Wester, SOLO en Grachtenfestival Lanceert, worden bijzondere jonge musici gepresenteerd.

Festivalhart

In de Rode Hoed aan de Keizersgracht, worden elke dag van 10.00u tot en met 22.00u concerten georganiseerd. ’S Morgens voor baby’s en peuters, met daarna klassieke lunchconcerten en ’s avonds een divers jazz programma en we sluiten de dag af met de gratis toegankelijke jamm sessies om 22.00u. Ook zendt radio4 elke dag live het programma Earbites uit vanaf dit festivalhart, met Dieuwertje Blok, tussen 16.00u – 19.00u, eveneens gratis bij te wonen voor publiek.

Foto@ Melle Meivogel